• 10
 ≫ 

Evo kada će biti vrhunac inflacije i visokih cena u Srbiji: U svetu neizvesnije nego pre tri meseca

 ≫ 

Srbija će se drugu godinu zaredom suočiti sa sušom, to će uticati i na cene

  • 10
cene, supermarket Foto: Profimedia

Vrhunac inflacije u našoj zemlji biće u septembru, i ona će tada iznositi 14 odsto. To tada će, posledično, rasti i cene.

Narodna banka Srbije (NBS) na današnjoj konferenciji za medije navela i da se od oktobra očekuje lagano smirivanje odnosno opadanje cena.

U piku, inflacija će doći do 14 odsto, a od oktobra će nastaviti da pada i u mesecima do kraja godine će se kretati oko 11 do 11,5 odsto. Kako pokazuje projekcija NBS, nije realno da se taj nivo spusti do kraja godine.

Kako je navedeno, inflacija u većini zemalja nastavlja da raste više od očekivanja, i nalazi se na višedecenijskom maksimumu.

Na to je najviše uticala cena energenata i hrane.

Kako je novinarima rekla guverner NBS, Jorgovanka Tabaković, i poljoprivredna sezona u Srbiji slabija je od očekivane.

"Umesto prosečne sezone, najverovatnije ćemo se drugu godinu zaredom suočiti sa sušom koja će uticati na rod soje, kukuruza, povrća", navela je ona.

Podsetimo, pre nekoliko dana NBS je saopstila da, uprkos suši i eskalaciji sukoba u Ukrajini, ostaje pri oceni da će se inflacija u našoj zemlji u narednom periodu smanjivati, ali da nije realno da to bude pre poslednjeg kvartala 2022.

Inflacija je, podsećamo, u junu dostigla nivo od 11,9 odsto, a Tabaković je tim povodom naglasila da je aktuelna visina inflacije globalni problem, a ne samo srpski, i da je u najvećoj meri prouzrokovana dešavanjima koja su izvan granica naše zemlje.

Kretanje inflacije u narednom periodu

U periodu od prethodnog izveštaja, međugodišnja inflacija u Srbiji, kao i u zemljama regiona, nastavila je da se kreće uzlaznom putanjom, te je u junu kao što smo pomenuli - iznosila više od 11 procenata. Od toga, dve trećine doprinosa i dalje je dolazilo od cena hrane i energije, koje su i na svetskom tržištu ostale na visokom nivou.

Pod uticajem i dalje visoke uvozne inflacije, rasla je i bazna inflacija, ali je ona tokom drugog kvartala bila, kako navode iz NBS, značajno niža od ukupne inflacije, i u junu je iznosila 6,7 odsto, međugodišnje.

nbs Foto: Telegraf.rs

Iz NBS su otkrili i kada će biti vrhunac skoka cena.

"Prema centralnoj avgustovskoj projekciji, očekujemo da će međugodišnja inflacija tokom 3. tromesečja ove godine dostići vrhunac, a da će zatim imati opadajuću putanju, uz očekivani snažniji pad u drugoj polovini 2023. i povratak u granice cilja u prvoj polovini 2024, tj. krajem horizonta projekcije".

Dalje se navodi i da će, u cilju smirivanja inflatornih pritisaka, delovati dosadašnje zaoštravanje monetarnih uslova, očekivano slabljenje efekata globalnih faktora koji su vodili rast cena energenata i hrane, kao i niža eksterna tražnja.

"U kratkom roku, na smirivanje inflacije delovaće i donete ekonomske mere Vlade kojima je ograničen rast cene hrane i energenata na domaćem tržištu. U poređenju sa prethodnom projekcijom iz maja, inflacija će se u celom horizontu projekcije kretati na višem nivou", zaključuju u NBS.

Video: Koordinator blokada u Novom Sadu nagovestio pomak u pregovorima, poljoprivrednici blokirali i Sombor

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dax

    17. avgust 2022 | 13:38

    Gorivo 30%, meso 30%, kafa 25% (nastavi niz), a inflacija 14%??? Oće to, al od nedelje neki dan...

  • Milan

    17. avgust 2022 | 12:19

    Aman ženo, o čemu ti pričaš da li sam ja iz druge galaksije???!!!!!¡¡

  • ?????

    17. avgust 2022 | 11:50

    Sve ekonomske krize u svetu kod nas pohađale sa bar šest meseci zakašnjenja z trajale bar godinu dana duže nego li druge.Nadam se da ce ovaj put prognoze o inflaciji ovaj put biti bar priblizno procenjene

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>