• 2

Komšije uvode nove mere za struju od 1. septembra, a na drugom kraju sveta već krenule restrikcije

Domaćinstvima se preporučuje da bojler uključuju samo kada postoji potreba za toplom vodom

  • 2
Voz vagon noć struja Foto-ilustracija: Shutterstock

U Severnoj Makedoniji će 1. septembra stupiti na snagu mere, koje bi trebalo da omoguće uštedu struje do 15 odsto. U odluci vlade, koja je doneta na sednici u utorak, date su preporuke domaćinstvima i preduzećima, i konkretni zadaci državnim institucijama, izvestila je televizija Sitel.

Na narednoj sednici vlade Severne Makedonije trebalo bi da bude doneta odluka o proglašenju krize u energetskom sektoru. Za sada nema najava o restrikcijama struje, a iz vlade najavljuju povećanje proizvodnje, dodaje makedonski medij.

Mere su podeljene u nekoliko kategorija, u zavisnosti od toga da li su za domaćinstva, preduzeća ili objekte, institucije i državna preduzeća, saopštio je ministar privrede, Krešnik Bekteši.

Gašenje dekorativne rasvete na javnih zgradama i spomenicima kulture, gašenje sijalica kada ima dovoljno dnevne svetlosti, hlađenje klima uređajima na temperaturi ne nižoj od 27 stepeni i grejanje na ne većoj od 20 stepeni, gšenje računara nakon rada, redovna zamena filtera na grejnim i klima uređajima, zamena prozora onim energetski efikasnim - samo su deo zadataka utvrđenih za državne institucije.

Domaćinstvima se preporučuje da bojler uključuju samo kada postoji potreba za toplom vodom, i po mogućstvu, kada je jeftina struja, a preporuka je i racionalna upotreba grejnih tela, sijalica, izolacija plafona, spoljnih zidova i prozora...

Poslovnoj zajednici se nalaže da isključi dekorativnu rasvetu na svim zgradama, da ne koristi osvetljenje u unutrašnjim prostorijama, holovima i kancelarijama u periodu kada ima dovoljno dnevne svetlosti, zatim racionalno grejanje i hlađenje klima uređajima, primena novih tehnologija za poboljšanje energetskih performansi industrijskih postrojenja.

Ukoliko se ne postigne cilj od 15 odsto uštede električne energije, Bektši je najavio da će uslediti sankcije za čelnike institucija, u skladu sa etičkim kodeksom. Svakog 15. u mesecu, počev od septembra, javno će se objavljivati računi za struju državnih institucija.

klima Foto: Shutterstock

Podsećamo, Nemačka je nedavno uvela pravilo da će kompanije u narednom periodu moći da greju kancelarije do najviše 19 stepeni, a kineska jugozapadna provincija Sečuan je danas uvela restrikcije struje za stambene objekte, poslovne prostorije i tržne centre, zbog velike nestašice električne energije izazvane ekstremnim toplotnim talasima i sušom, javlja Rojters, pozivajući se na kineske državne medije i jednu elektroenergetsku kompaniju.

Stambeni i poslovni kvartovi, kao i tržni centri u Dazhouu, gradu od 5,4 miliona ljudi, obavešteni su o rotirajućim isključenjima struje u trajanju od po nekoliko sati danas, i to će trajati tokom celog dana.

Inače, obustava isporuka struje stambenim zgradama je retkost u Kini, koja obično ograničava snabdevanje industrije električnom energijom, dajući prioritet stambenoj i komercijalnoj potrošnji kod bilo kakvih restrikcija.

Video: Vlada ograničila cenu svinjskog mesa: Plećka jeftinija za 173 dinara, svinjski vrat za 218

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    17. avgust 2022 | 12:49

    Samo kod nas lakoćemo.

  • Igi

    17. avgust 2022 | 15:08

    Mi smo navikli na teskoce, muku i jad. Ali me brine ova gospoda sa Zapada.. Ipak su oni iznad svih. Nije uredu da oni nemaju, pate, muce se... Treba im pomoci..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>