• 2

Ograđene plaže i naplata ulaska u Hrvatskoj? "Građani će pobesneti"

Udruženje Pokret ostrva upozorava da "svako ograničavanje pristupa moru i pomorskom dobru predstavlja ugrožavanje ljudskih prava"

  • 2
Makarska, Dalmacija, Hrvatska, more, plaža Foto: Shutterstock

Hrvatsko udruženje Pokret ostrva upozorilo je da se predlogom Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama omogućava ograničenje opšte upotrebe pomorskog dobra, njegovo ograđivanje, pa čak i potencijalna naplata ulaska na plaže.

Zbog toga su poslali otvoreno pismo Vladi Hrvatske, odnosno premijeru Andreju Plenkoviću, resornom ministru Olegu Butkoviću i državnom sekretaru Josipu Bilaveru, upozorivši da su delovi zakona nedopustivi.

Nezadovoljni zbog predloženog rešenja, u koji su imali uvid, poručili su da su izuzetno zabrinuti za potencijalno ograničavanje korišćenja pomorskog dobra, posebno dela koji se odnosi na morske plaže, ograđivanje i naplatu, koji bi ugrozili pravo građana na korišćenje tog prostora, piše Poslovni dnevnik.

Pokret napominje da nisu uključeni u formiranje novog zakonskog predloga, iako se stalno zalažu za očuvanje pomorskog dobra i njegove javne upotrebe, posebno kada je reč o plažama.

Upozoravaju i da "svako ograničavanje pristupa moru i pomorskom dobru predstavlja ugrožavanje ljudskih prava", te će to, kako dalje navode, prouzrokovati niz negodovanja građana, javnih otpora i protesta, što će dugoročno narušiti odnose u zajednici i investicioni potencijal na obali i ostrvima.

Video: Most preko mora: Spojeno dubrovačko primorje sa ostatkom Hrvatske

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ptedaleko

    17. avgust 2022 | 16:55

    Sve je predaleko otislo. Borite se - ne dajte da obican covek ne moze da dodje na plazu jer nema para. More je pojam za slobodu.

  • Mladen

    17. avgust 2022 | 19:59

    Sve ogradite ,kao ranije konclogore pristaje vam ,na zicu istaknite kukaste krstove.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>