• 0

Kao "prst u oko" za Kinu: SAD i Tajvan najavljuju zvanične trgovinske pregovore?

Trgovina između SAD i Tajvana vredela je skoro 106 milijardi dolara u 2020. godini

  • 0
Nancy Pelosi, Nensi Pelosi, Tajvan Foto: Tanjug/AP

SAD su najavile da će započeti formalne trgovinske pregovore sa Tajvanom, nedeljama nakon kontroverzne posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa, Nensi Pelosi.

Nedavno smo pisali o tome u čemu leži moć "malenog" Tajvana, i kako to utiče na NR Kinu. Između ostalog, odnosi između SAD i Kine postali su sve napetiji nakon posete Pelosijeve.

BBC danas piše kako se očekuje da će prva runda pregovora između SAD i Tajvana početi u "ranu jesen", saopštila je Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika.

Diskusija će uključivati razgovore o olakšavanju trgovine, digitalnoj trgovini i standardima za borbu protiv korupcije. Američko-tajvanska Inicijativa o trgovini u 21. veku (Initiative on 21st Century Trade) prvi put je predstavljena u junu, pri čemu su obe strane sada rekle da su "postigle konsenzus o pregovaračkom mandatu".

- Planiramo da sledimo ambiciozan raspored, koji će pomoći u izgradnji pravednije, prosperitetnije i otpornije privrede 21. veka - rekla je zamenica trgovinskog predstavnika Sjedinjenih Država, Sara Bjanki, u saopštenju.

Trgovina između SAD i Tajvana vredela je skoro 106 milijardi dolara u 2020. godini.

Ovo saopštenje iz prve svetske velesile dolazi u momentu kada Kina pokreće svoje najveće vojne vežbe - ikada - oko Tajvana, nakon posete Nensi Pelosi ranije u avgustu.

Zašto Kina i Tajvan imaju loše odnose?

Prema normi "One China policy", SAD priznaju i imaju formalne veze sa Kinom, a ne sa ostrvom, ali održavaju "čvrstu nezvaničnu" vezu sa Tajvanom, uključujući nastavak prodaje oružja, kako bi ostrvo moglo da se brani.

Peking, s druge strane, samoupravno ostrvo vidi kao sopstvenu, odmetnutu teritoriju koja mora biti ujedinjena sa kopnom, makar i na silu. Međutim, Tajvan sebe ne smatra delom kopna. 

Ostrvo ima svoj ustav, demokratski izabrane lidere i oko 300.000 aktivnih vojnika u svojim oružanim snagama. Ali, ko priznaje Tajvan? Samo nekoliko zemalja. Umesto toga, većina priznaje kinesku vladu u Pekingu.

SAD nemaju zvanične veze sa Tajvanom, ali imaju zakon koji od njih zahteva da ostrvu obezbedi sredstva za odbranu.

Video: Pelosi dobila orden od predsednice Tajvana: Amerika je odlučna da sačuva demokratiju na Tajvanu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>