• 2

Dolar na tronedeljnom maksimumu, tri ključne valute padaju

Funta, evro i juan su na silaznoj putanji

  • 2
Dolari pare cena hrane hrana SAD USA Amerika Foto: Shutterstock

Dolar je danas ojačao i sada je na tronedeljnom maksimumu, nakon što je zapisnik sa julskog sastanka FED-a nagovestio da će američke kamatne stope u dužem vremenskom periodu ostati povišene, kako bi se oborila inflacija.

Dolarski indeks, koji meri vrednost zelene novčanice prema korpi vodećih valuta, porastao je za 0,22 posto na 106,89 poena - na najviši nivo od kraja jula, izveštava Rojters.

Britanska funta je jutros na kratko pala, na ispod 1,2 dolara, tj. na najniži nivo u poslednje tri nedelje, usled jačanja dolara, a i pod pritiskom podataka o usijanju inflacije u Britaniji, koja je u julu premašila 10 procenata.

Na silaznoj putanji je i evro, koji je oslabio za 0,2 procenta na 1,0157 dolara.

Dolar je blago ojačao prema jenu i menja se po kursu od 135,25 jena, što je neznatno iznad njegovog jednonedeljnog maksimuma. Kineski juan je takođe pod pritiskom niza nepovoljnih pokazatelja, uključujući slabu potrošnju, nizak nivo ekonomskog raspoloženja, anemičan rast kredita, krizu tržišta nekretnina i kovid mere ograničenja, što sve baca senku na izglede privrednog rasta druge po veličini svetske ekonomije.

Video: Rat u Ukrajini uticao na inflaciju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>