• 2

Nemačka smanjuje PDV za gas na sedam odsto, stižu visoki računi

Porez na dodatu vrednost za gas će biti smanjen sa 19 na sedam odsto i važiće do marta 2024. godine

  • 2
Cena gasa 2000 dolara

Foto: Shutterstock

Doplata za gas će Nemcima doneti znatno veće račune od 1. oktobra do marta 2024, a kancelar Olaf Šolc najavljuje da će porez na dodatu vrednost (PDV) za gas u istom periodu biti smanjen sa 19 na 7,0 odsto.

Ipak, gas će uskoro biti mnogo, mnogo skuplji, piše Dojče vele (DW) i ocenjuje da Nemce čeka teška zima.

Razlog za to je jasan - Nemci su veoma zavisni od snabdevanja gasom iz Rusije, a Rusija je već svela isporuke na minimum zbog rata u Ukrajini, navodi se u tekstu.

„Rast cene energije je veliki teret za mnoge građane. Vlada je saglasna da potrošači gasa ne bi trebalo da budu dodatno opterećeni obaveznim PDV-om za gas", rekao je kancelar Šolc (SPD) u Berlinu.

Porez na dodatu vrednost za gas će stoga biti smanjen sa 19 na sedam odsto i važiće do marta 2024, dok važi i doplata za gas. Nemačka vlada ima mogućnost da smanji važeći PDV na minimalnu stopu EU od 5,0 procenata, ali ipak nije htela da ide tako daleko, dodaje DW.

Trejding Hab Evropa (THE) objavio je početkom ove sedmice da će građani Nemačke od 1. oktobra morati da plaćaju taksu od 2,419 centi po kilovat-satu gasa. Novac je namenjen kompanijama koje zbog gubitka snabdevanja gasom iz Rusije moraju da traže alternative - a to je komplikovano i skupo, prenosi Tanjug.

Uz to dolazi i doplata za kontrolnu energiju 0,57 centi po kliovat-satu i doplata za skladištenje gasa od 0,059 centi po kilovat-satu, saopštio je THE u četvrtak. To znači da je doplata na gas ukupno 3,048 centi po kilovat-satu.

Gasovod

Foto: Shutterstock

Za prosečnu porodicu sa dvoje dece i stanom od oko 100 kvadrata, to rezultira dodatnim troškovima od oko 575 evra godišnje, i to samo za doplatu .Dodatni troškovi za stvarnu potrošnju još nisu utvrđeni, ali mogu biti izuzetno visoki i pogodiće ljude na proleće kada dobavljači gasa obračunaju stvarnu potrošnju, navodi DW.

Šolc je rekao da će smanjenjem PDV-a potrošači gasa sveukupno biti rasterećeni u mnogo većoj meri nego što su opterećeni državnom doplatom na gas. Neke kompanije su najavile da će se odreći doplate za gas jer ostvaruju profit uprkos svemu, kao na primer koncerni RWE i nemačka ćerka koncerna Šel. Ostalih 12 uvoznika gasa će rado prihvatiti doplatu.

Prema mišljenju nekih ekonomista, doplata na gas će dovesti do povećanja stope inflacije. Institut za makroekonomiju i istraživanje poslovnog ciklusa sindikalne fondacije "Hans Bekler" smatra da je u četvrtom kvartalu moguća stopa inflacije od oko deset odsto. Stručnjaci Komercbanke očekuju da će inflacija do kraja godine porasti na preko devet odsto.

U svakom slučaju, cene gasa u Nemačkoj – bez obzira na doplatu i PDV – verovatno će dramatično porasti. Kilovat-sat gasa je prošle godine koštao oko šest centi. Cena je sada oko 13 centi, ali regionalno može biti mnogo veća. Energetska kompanija Vatenfal u Berlinu, na primer, naplaćuje oko 25 centi od novih klijenata.

Još je leto, grejanje je isključeno. Ali, jesen i zima će doći i u Nemačku, a sa njima i troškovi potpuno novih dimenzija, zaključuje DW.

Video: Mali: Uplatili smo 250 miliona evra avansa Mađarima za gas

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    19. avgust 2022 | 12:40

    Толико ће бити умањен и приход у буџету.

  • Bačvanin

    19. avgust 2022 | 12:18

    Scholz ne zna sa čime se igra, Nemce kad udariš po džepu ima da mu izadju na ulice...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>