• 0

Vodafon prodaje posao u Mađarskoj za skoro 2 milijarde evra, rađa se novi ogroman gigant

Sporazum o prodaji je sklopljen s preduzećem 4iG Pablik iz Budimpešte

  • 0
Mobilni telefon grafika biznis berza

Foto: Shutterstock

Vodafon grupa je postigla dogovor o prodaji svoje mađarske podružnice za 1,8 milijardi evra, uključujući dug, u okviru plana britanske telekomunikacione kompanije da ublaži posrnulo poslovanje.

Sporazum o prodaji je sklopljen s preduzećem 4iG Pablik iz Budimpešte i mađarskim državnim holdingom Korvinus, saopštio je Vodafon, javlja "Blumberg".

Kompanije planiraju da završe akviziciju do kraja godine, a prodaja ne uključuje Vodafonovo preduzeće za IT i poslovnu podršku, VOIS. Spajanjem sa 4iG nastaće druga po veličini kompanija u sektoru mobilne i fiksne komunikacije u Mađarskoj, navodi se u saopštenju kompanije.

To je u skladu s vladinom strategijom o stvaranju „nacionalnog lidera u IKT sektoru“, rekao je glavni izvršni direktor Vodafona Nik Rid. Država planira da preuzme 49 posto udela u imovini preko Korvinusa, dok će IT i telekomunikaciona kompanija 4iG, koja se oslanja na državne ugovore, dobiti preostalih 51 procenat.

Vlada planira da ovu imovinu označi strateški važnom, naveo je ministar za ekonomski razvoj Marton Nađ u saopštenju. To znači da ova kupovina neće biti predmet odobrenja tržišnog regulatora. Vodafon ima oko tri miliona korisnika mobilne telefonije i 738.000 korisnika fiksnog širokopojasnog pristupa u Mađarskoj, prema navodima kompanije.

Mada je podružnica Vodafona u Mađarskoj jedna od manjih jedinica u međunarodnoj mreži te grupe, ova prodaja ilustruje nastojanja generalnog direktora Rida da pojednostavi poslovanje, uključujući i prodaju Vodafonih operacija na Novom Zelandu, na Malti i u Kataru.

Kompanija je takođe izdvojila svoje mobilne tornjeve u zasebnu infrastrukturnu jedinicu i konsolidovala imovinu u Africi u svoju podružnicu Vodakom. Rid je naveo da želi takođe da konsoliduje Vodafon na ključnim tržištima kao što su Italija, Velika Britanija i Portugalija.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>