• 0
 ≫ 

Beograd domaćin Svetske konferencije o osnovnim naukama i održivom razvoju: Ugostiće 61 naučnika iz sveta

 ≫ 

Tokom četiri dana trajanja Konferencije, biće održano 19 sesija sa 67 izlaganja

  • 0
Konferencija

Foto: Shutterstock

Od 19. do 22. septembra Beograd će biti domaćin izuzetnog naučnog skupa – Svetske konferencije o osnovnim naukama i održivom razvoju, u prostorijama Srpske akademije nauke i umetnosti. Tokom četiri dana trajanja Konferencije, biće održano 19 sesija sa 67 izlaganja. Početna sesija biće posvećena poslednjem izveštaju Rimskog kluba – Granice i iznad, a u završnoj sesiji prisutni će čuti najvažnije zaključke izvedene iz svih obraćanja.

Očekuje se da će naša prestonica ugostiti 61 naučnika iz celog sveta koji će govoriti o značaju osnovnih nauka za održivi razvoj, o naprednim osnovnim istraživanjima u matematici, fizici, hemiji i biologiji, o vezama osnovnih nauka sa drugim naukama, inovacijama, inženjerstvom, energetskim tehnologijama, delovanjem na klimu i zaštitom okoline, i o doprinosima osnovnih nauka medicini, zdravlju, osiguranju vode i hrane i naprednom obrazovanju.

"Na Konferenciji ćemo govoriti o naprednim teorijskim i eksperimentalnim osnovnim istraživanjima, i to kako u Maloj nauci, koja podrazumeva rad sa malim i uglavnom komercijalno dostupnim uređajima, tako i u Velikoj nauci, koja obuhvata izgradnju i korišćenje velikih mašina i postrojenja. Takođe će biti govora o doprinosima osnovnih nauka realizaciji Ciljeva održivog razvoja.

Izlaganja treba da pokažu da društvena odgovornost za održavanje, aktuelizovanje i jačanje osnovnih istraživanja leži prvenstveno na naučnoj zajednici i to individualno i kolektivno, kao i da globalna nauka treba da obuhvati nacionalne nauke, to jest, da nacionalna nauka treba da bude integralni deo globalne nauke – srazmerno kapacitetu zemlje“, istakao je dr Nebojša Nešković, kopredsednik Programskog odbora Konferencije i generalni sekretar Svetske akademije umetnosti i nauke.

Glavni cilj Međunarodne godine i Konferencije u Beogradu je da nacionalne, regionalne i globalne naučne institucije jasno pokažu javnom mnjenju i posebno političarima i privrednicima širom sveta kako osnovna istraživanja doprinose svestranom, ravnomernom i održivom razvoju planete.

Istovremeno, važno je i povezivanje nacionalnih, regionalnih i globalnih naučnih institucija sa ciljem da se intenzivira njihova komunikacija i međusobna saradnja, kao i usmeravanje nacionalnih naučnih institucija na zajedničku izradu predloga strategija osnovnih istraživanja i odgovarajućih investicionih planova za vlade njihovih zemalja.

U okviru Konferencije biće održane dve izložbe – Matice srpske – o njenim prošlim i sadašnjim aktivnostima, i kompanija "Loreal“ – o održivosti njenog sadašnjeg i budućeg razvoja i proizvodnje.

Konferencija se organizuje uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, Svetske akademije umetnosti i nauke, Srpske akademije nauka i umetnosti i kompanije "Loreal“.

Video: Moramo dati sve od sebe da zaštitimo prirodu: Otvoreni novi programi Fonda za nauku

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>