• 0
 ≫ 

Pad robne razmene na globalnom nivou, šta posustaje?

 ≫ 

Najviše je porastao indeks koji meri kontejnerski prevoz

  • 0
biznis, trgovina, potrošnja, platforma Foto: Shutterstock

Robna razmena na globalnom nivou verovatno je usporila u drugom tromesečju pod pritiskom rata u Ukrajini, uz posustajanje trgovine automobilskim delovima i prevoza tereta vazdušnim putem, saopšteno je iz Svetske trgovinske organizacije (STO).

U prvom tromesečju obim trgovine porastao je 3,2 odsto, dok je na kraju prošle godine iznosio 5,7 procenata, navodi se u izveštaju STO i ističe da su razmenu zakočili rat u Ukrajini i stroge mere suzbijanja kovida-19 u Kini, preneo je Rojters.

U junu mesecu je barometar razmene, koji pokazuje njeno kretanje u odnosu na dugoročni trend, iznosio 100 bodova i bio je viši za jedan bod nego u martu, signalizirajući stabilnu trgovinu, s obzirom da je negativan uticaj rata neutralisao ublažavanje koronamera u prolećnom tromesečju.

Vrednost barometra niža je ipak od indeksa koji meri obim razmene, što upućuje na zaključak da je rast trgovine dodatno usporio od aprila do juna, napominje se u izveštaju STO.

Indeks novih izvoznih narudžbina blago je pao, a posustala je i trgovina automobilskim delovima i elektronskim komponentama, dok slabiju aktivnost signalizira i pad indeksa prevoza tereta vazdušnim putem.

Najviše je porastao indeks koji meri kontejnerski prevoz, odražavajući pojačani promet iz kineskih luka, navode iz STO.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>