• 0

Vučević: Zbog ovakvih investicija u jednoj sezoni uštedi se na gasu 65 miliona dinara

Gradonačelnik Novog Sada je istakao da je gas koji kupuje Toplana u poslednje dve godine poskupeo za 55 posto

  • 0
Miloš Vučević, Kristofer Hil

Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obišao je završne radove na zameni kotlovskih postrojenja u toplani ''Zapad''. Tom prilikom sa direktorom JKP ''Novosadska toplana'' Nenadom Barcem gradonačelnik je razgovarao o stanju sistema daljinskog grejanja u Novom Sadu i pripremama za početak grejne sezone. Kako je ocenio, reč je o veoma izazovnoj sezoni, s obzirom na to da se ceo svet suočava sa energetskom krizom.

"Toplana ''Zapad'' je najveća toplana u okviru JKP ''Novosadska toplana'' i pokriva potrebe trećine korisnika usluga, što je oko 100 000 građana. Zbog ovakvih investicija, u jednoj sezoni uštedi se na gasu 65 miliona dinara, a vrednost ovog posla je 250 miliona dinara, tako da je kratak rok povrata. ''Energotehnika Južna Bačka'' je izvođač radova i koriste većinom srpske proizvode, a kada to baš nije moguće, uvoze ih iz Nemačke. ''Novosadska toplana'' je apsolutno spremna za grejnu sezonu. Svi radovi na rekonstrukcijama sistema i distribucije će biti završeni na vreme. Grejanje startuje od 15. oktobra, a može i od prvog, ako budu niže temperature. Sve investicije ovo preduzeće finansira iz sopstvenih sredstava, ne dobija subvencije Grada godinama unazad. Sve naše toplane koriste gas, ali smo, na osnovu preporuke Vlade Srbije, pripremili alternativne energente, lož uljivo i mazut, tako da najmanje jednu nedelju možemo da izdržimo, ako bude nestašica gasa. Međutim, verujem da će država obezbediti dovoljne količine – istakao je gradonačelnik Miloš Vučević.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Милош Вучевић (@milosvucevic_gradonacelnik)

Vučević je rekao da je gas koji kupuje Toplana u poslednje dve godine poskupeo za 55 posto, a od 2016. cene grejanja za Novosađane su korigovane da budu niže, odnosno grejanje je kumulativno pojeftinilo za 16,5 posto.

"Pokušavamo da izdržimo, a da ne opteretimo građane. To ne možemo uvek, ali trudimo se. Toplana će se sasvim opravdano obratiti Gradu sa predlogom za izmenu cene, ali verujemo da ćemo naći načina i imati snage da se održi ova cena. Uveliko se priprema projekat izgradnje nove toplane od 20 megavata na Majevici i očekujemo da će prva faza biti završena do 2024. godine. Time će biti pokriveni Jugovićevo, Bulevar Evrope, odnosno kraj gde raste broj potrošača. Priprema se i projekat toplane sa sremske strane na Mišeluku i plan je da se gradi po najsavremenijim standardima, a predviđeni su i alternativni obnovljivi izvori energije, biomasa i toplotne pumpe. Radi se i studija izvodljivosti za solartermal pored Termoelektrane toplane, odnosno za izgradnju 20 hektara solarnih panela. Na toj površini može da se proizvede 80 megavata toplotne energije, te bismo tako distribuirali preko 15 posto današnje potrošnje iz obnovljivih izvora energije. Korišćenje savremene tehnologije omogućava daleko manju emisiju štetnih gasova", izjavio je gradonačelnik Vučević.

Tokom obilaska toplane ''Zapad'', rečeno je da će i radovi na Bulevaru Jaše Tomića biti gotovi, te da će prvog septembra biti pušten u saobraćaj.

Video: Cene svuda skaču, da li će i struja? Ministarka Mihajlović rekla šta nas čeka do kraja grejne sezone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>