• 1

Porast najpopularnijeg pića širom sveta: Zašto rastu cene piva?

Tokio, Bern, Pariz, Peking, Aman i Doha su na vrhu liste najskupljih mesta za kupovinu piva

  • 1
Restoran kafic ulje pivo

Foto-ilustracija: Shutterstock, Pixabay

Pivo je najpopularnije alkoholno piće na svetu, velikim delom zahvaljujući svojoj pristupačnosti u poređenju sa koktelima ili vinom u baru. Ipak, svi, od multinacionalnih pivara do malih kompanija za proizvodnju piva, upozoravaju na predstojeće povećanje cena.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, na primer, istraživanje konsultantske firme CGA pokazalo je da je prosečna cena piva porasla za 70 odsto od globalne finansijske krize. Prosečna cena za 568 mililitara piva je porasla sa 2,30 funti (4,05 dolara) u 2008. na 3,95 funti (5,10 dolara) u 2022. U Londonu je jedan pab u proseku naplaćivao neverovatnih 8,06 funti (10,24 dolara) po pinti (pinta je mera za zapreminu piva, uglavnom se koristi u engleskim pabovima. Predstavlja univerzalnu pivsku čašu koja podržava sve uslove za pravilno konzumiranje piva).

Međutim, London je daleko od najskupljeg mesta za kupovinu piva. To je sedmi najskuplji glavni grad, prema Svetskom indeksu piva iz 2021, koji je analizirao cenu piva iz lokalnih supermarketa i hotelskih lobija.

Tokio, Bern, Pariz, Peking, Aman i Doha su na vrhu liste najskupljih mesta za kupovinu piva, a pinta košta skoro 20 dolara u glavnom gradu Katara.

Video: Nakon što se vakcinišete protiv korone, u ovoj pivari možete i da popijete Vakcinu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Pavke🇷🇸

    25. avgust 2022 | 18:16

    Pa kad najviše ima pijanica piva na svetu🍺🍺🍺🍺🍺🍺🍺🍺

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>