• 0

Japan se okreće nuklearnoj energiji: Vlada najavila nove mere

Odluka je usledila nakon povećanja cene goriva širom sveta

  • 0
Fukušima Foto: Tanjug/AP

Japanski premijer Fumio Kišida juče je najavio da će ponovo pokrenuti nuklearne elektrane u stanju mirovanja, kao i da vlada razmišlja o razvoju reaktora novije generacije kako bi se zemlja okrenula nuklearnoj energiji usled povećanja cena goriva širom sveta.

On je od nadležnih zatražio da do kraja godine dostave konkretne mere. Ovaj potez je značajan za Japan, nakon što se ponovo spominje upotrebe nuklearne energije od 2011. godine i katastrofe koja je pogodila Japan.

Podsetimo, tada je snažan zemljotres pokrenuo cunami koji je direktno udario u nuklearku u Fukušimi, potapajući nekoliko reaktora što je onemogućilo njihovo hlađenje. Smatra se da je to druga najveća katastrofa u svetu nakon černobiljske nesreće iz 1986. godine.

Od tada, javnost je bila skeptična za upotrebu nuklearne energije, a država je uvela striktna bezbednosna unapređenja u postrojenjima širom zemlje.

Takođe, u prethodnih nekoliko godina zemlja je uvozila značajne količine prirodnog gasa i uglja da bi zadovoljila svoje potrebe, ali Kišida je pozvao na smanjenje zavisnosti od ovih goriva, podvlačeći cilj Japana da do 2050. godine postane ugljenično neutralan.

Sve veća povećanja cena goriva, delom izazvanih ruskom "specijalnom operacijom" u Ukrajini, navela je vladu da saopšti veće mere za uštedu energije.

Do 26. jula Japan je imao sedam aktivinih nuklearnih reaktora, dok su tri ostala van mreže zbog održavanja navodi Agencija za prirodne resurse i energiju.

Video: Kako danas izgledaju ruševine reaktora u Černobilju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>