• 1

Ekvatorijaln Gvineja zainteresovana za uvoz srpske hrane

Srpske kompanije zainteresovane za saradnju sa Ekvatorijalnom Gvinejom

  • 1
Pšenica, žito, Donjeck, Ukrajina Foto: Tanjug/AP

Ekvatorijalna Gvineja je zainteresovana za uvoz srpske hrane i proizvoda hemijske industrije, a naše kompanije će brzo pripremiti izvoznu ponudu za ovu zemlju, dogovoreno je na sastanku direktora Sektora za internacionalizaciju Privredne komore Srbije (PKS), Mihaila Vesovića, sa delegacijom Ekvatorijalne Gvineje.

Kako je saopšteno iz PKS, ministarka trgovine Ekvatorijalne Gvineje Obono Angve na sastanku je rekla da bi uvoz hrane i hemijskih proizvoda njenoj zemlji pomogao da prevaziđe krizu sa kojom se trenutno suočava, a koja je prouzrokovana dešavanjima u svetu i poremećajima na svetskim tržištima.

Navela je da Ekvatorijalna Gvineja ima stopu privrednog rasta od 3,5 odsto, inflaciju od dva odsto, kao i da ima više od 3.400 km asfaltiranih puteva, osam luka sa dubokim vodama i pet aerodroma, što sve pogoduje razvoju industrije i trgovine.

„Naš trenutni prioritet je snabdevanje tržišta neophodnim proizvodima, ali smo zainteresovani za saradnju sa srpskim kompanijama i u drugim sektorima, kao i za investicije iz Srbije“, rekla je Angve.

Direktor Sektora za internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović je kazao da su i srpske kompanije zainteresovane za saradnju sa Ekvatorijalnom Gvinejom.

„Želimo da unapredimo ekonomske odnose na osnovu sve boljih političkih odnosa. Platni promet između dve zemlje funkcioniše, što je značajno za jači razvoj poslovanja, a razvoj trgovinskih odnosa prati i razvoj investicija“, rekao je Vesović.

On je pozvao srpske kompanije da na bazi iskazanog interesa za proizvodima, količinama i rokovima pripreme izvoznu ponudu.

Iz PKS navode da je Srbija do sada u Ekvatorijalnu Gvineju izvozila uglavnom provodnike, plastične cevi i opremu za poljovrivredu i poljomehanizaciju, gume za autobuse i alate. Naša prošlogodišnja spoljnotrgovinska razmena sa ovom zemljom iznosila je oko 1,5 miliona dolara, koliko je iznosio i naš izvoz u Ekvatorijalnu Gvineju, dok je u prvoj polovini ove godine razmena dostigla oko 375.000 dolara.

Video: Njive u zapadnoj Srbiji nisu idealne samo za maline: Proizvođači pšenice zadovoljno trljaju ruke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mi

    25. avgust 2022 | 16:26

    Skuplja dara nego Mara.Kome mazete oci To je nula posao.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>