• 2

Dolar danas stabilan, evro ojačao za 0,2 procenta

Funta je pala za 0,5 posto na 1,17750 dolara

  • 2
evro/dolar

Foto: Shutterstock

Dolar je ostao stabilan danas prema drugim vodećim svetskim valutama, uoči dugo očekivanog govora predsednika američkih Federalnih rezervi (FED) Džeroma Pauela na godišnjem bankarskom simpozijumu u Džekson Holu, prenosi Tanjug.

Dolarski indeks, koji prati vrednost američke valute prema korpi šest glavnih rivala, iznosi danas 108,470 poena, što je neznatno ispod 20-godišnjeg maksimuma od 109,29 poena zabeleženog sredinom jula, izveštava Rojters.

U Evropi, rastuće cene energenata, uzrokovane "ruskom operacijom" u Ukrajini, umanjile su ekonomske izglede regiona što vrši pritisak na evro i britansku funtu.

Evro je ojačao danas za 0,2 procenta na 0,99865 dolara. Zajednička valuta 19 članica evrozone nije uspela ove nedelje da se vrati iznad pariteta prema dolaru, nakon što je u ponedeljak pala ispod tog psihološki važnog nivoa.

Funta je pala za 0,5 posto na 1,17750 dolara, kada su britanski regulatori potvrdili da će računi potrošača za energiju porasti za 80 procenata od oktobra i upozorili na krizu koja zahteva hitnu akciju vlade.

Dolar je ojačao za 0,3 odsto prema japanskom jenu, koji se, prema poslednjim podacima, trguje na nivou od 136,900 jena za dolar.

Pažnja trgovaca na valutnim berzama fokusirana je danas na skup u Džekson Holu, pri čemu se nadaju da će predsednik FED-a Pauel u govoru otkriti neki detalj na osnovu kojeg bi naslutili u kojoj meri bi centralna banka mogla da podigne referentnu kamatu na septembarskom zasedanju kako bi se izborila s usijanom inflacijom.

Zvaničnici FED-a, koji su se do sada obratili na ovom simpozijumu, nisu se doticali pitanja potencijalnog obima daljeg povećanja ključne kamate, već su poručili da će biti nastavljeno podizanje stope da bi se zauzdala inflacija.

FED bi trebalo da dobije još dva ključna izveštaja, jedan o inflaciji i drugi o broju novootvorenih radnih mesta, pre sednice koja će se održati 20. i 21. septembra.

Video: Vučić: Borićemo se da inflaciju držimo pod kontrolom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Панта

    26. avgust 2022 | 13:10

    Још увек постоји долар?Са чим га покривају?Можда са ћебетом да се не нахлади.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>