• 0

Kolaps u vazdušnom prostoru Portugala: Otkazano oko 90 letova zbog štrajka radnika

Sindikalci traže bolje uslove rada, povećanje plata i plaćen godišnji odmor bez umanjenja zarade

  • 0
avion Pixabay

Zaposleni u portugalskoj kompaniji Portovej, koja upravlja vazdušnim lukama, započeli su danas trodnevni štrajk na svojim glavnim aerodromima u Lisabonu, Portu, Faru i Funšalu, što je dovelo do otkazivanja oko 90 letova do sada i dodatnih poremećaja letnjih putovanja.

Oko 90 odsto radnika Portveja napustilo je aerodrom u Lisabonu, gde je otkazano 60 letova ka i iz portugalske prestonice, izjavio je Pedro Figeiredo, portparol Nacionalnog sindikata zaposlenih u civilnom vazduhoplovstvu (SINTAC), izveštava Rojters.

Sindikalci traže bolje uslove rada, povećanje plata i plaćen godišnji odmor bez umanjenja zarade.

Protest je organizovan uoči jednog od najprometnijih vikenda u godini, kada se mnogi turisti vraćaju sa letnjeg odmora, a drugi kreću na odmor poslednjih dana avgusta.

Na aerodromu u Portu otkazano je oko 30 letova, prema portugalskom operateru aerodroma ANA.

Mada u Faru još nije bilo otkazivanja letova na aerodromu koji opslužuje region Algarve, visoko zavisan od turizma, kao ni u Funšalu na ostrvu Madeira, ipak je bilo kašnjenja letova od oko sat vremena, rekao je Figeiredo.

Iz uprave Portveja, koji je u vlasništvu francuske Vansi grupe, rekli su da je štrajk neodgovoran jer ugrožava oporavak sektora i nacionalne ekonomije u vreme kada su aktivnosti u vazduhoplovstu i turizmu intenzivne.

Turistički sektor učestvovao je sa skoro 15 posto u bruto domaćem proizvodu Portugalije pre pandemije kovid-19.

Video: Zavirite na novi terminal beogradskog aerodroma Nikola Tesla

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>