• 0
 ≫ 

Srbija ima zalihe derivata za više od 60 dana i gradi nova skladišta

 ≫ 

Naše rezerve naftnih derivata u avgustu ove godine u odnosu na mart 2021. podignute su za preko 100 odsto

  • 0
Benzin, ulje Foto: Shutterstock

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas u Smederevu prilikom obilaska gradilišta novih skladišta za benzin i dizel da Srbija trenutno ima rezerve derivata nafte za više od 60 dana.

"Kapacitet svih skladišta koja Srbija ima je 320.000 tona i ona su popunjena 88 odsto, što govori o tome koliko država čini da u svakom segmentu energetike imamo sve što nam je potrebno", izjavila je Mihajlović.

Najavila je da će do kraja ove godine u Smederevu biti završena dva skladišta za benzin i dizel čiji je vlasnik Direkcija za robne rezerve kapaciteta po 20.000 kubnih metara, a još dva istovetna naredne godine.

"Naš posao nije samo da uvezemo nego da stvorimo uslove za skladištenja kako bismo bili sigurni. Kriza jeste teška, ali je Srbija počela da se sprema još pre godinu dana obzebeđujući dovoljne količine derivata. Mi danas imamo operativne količine derivata za više od dva meseca", naglasila je ministarka energetike.

Dodala je da su naše rezerve naftnih derivata u avgustu ove godine u odnosu na mart 2021. podignute za preko 100 odsto.

Direktorka robnih rezervi Zorica Anđelković izjavila je da se u skladištu čiji su vlasnici ta institucija i NIS gradi šest rezervoara za benzin i dizel ukupnog kapaciteta 120.000 kubnih metara.

"Vrednost invešticije je 3,7 milijardi dinara, s tim što će biti rekonstruisan i pristan na Dunavu. Ugovor je potpisan prošle godine novembra i decembra, a radovi napreduju ispred rokova. Završetak se očekuje u decembru 2023. godine i početkom 2024. će rezervoari biti spremni za prijem robe", rekla je Anđelković.

Prema podacima koje je Tanjug dobio od Ministarstva rudarstva i energetike, trenutne zalihe sirove nafte su gotovo 78.000 tona, evrodizela oko 115.000 tona, a u skladištima je još blizu 20.000 tona mazuta i 1.000 tona kerozina.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>