• 0

Veliko interesovanje kompanija za projekat "Moja prva plata": Spremno više od 1.000 radnih mesta

Konkurs za preduzetnike je otvoren do 22. septembra

  • 0
Program Moja prva plata

Foto: Privredna komora Srbije

"Više od 400 poslodavaca za svega četiri dana od početka konkursa oglasilo je preko 1.000 radnih mesta u okviru programa podrške 'Moja prva plata', što jasno pokazuje koliko je interesovanje privrede", rekao je danas Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize i internacionalizaciju Privredne komore Srbije.

Vesović je sa ministrom finansija Sinišom Malim posetio novosadsku kompaniju Energy net, koja od početka učestvuje u programu “Moja prva plata”, a zaposlila je za stalno čak 85 odsto polaznika programa. Istakao je da je imperativ ovakvih kompanija da ulažu u mlade ljude i imaju kvalitetne kadrove.

"U prvom i drugom ciklusu programa prijavilo se po 5.000 poslodavaca, a prema prvim rezultatima ta cifra će biti premašena", dodao je Vesović.

Ministar finansija Siniša Mali podseća da je za dve godine od početka realizacije "Moje prve plate" više od 17.000 mladih koji su završili srednju školu ili studije, dobilo priliku da stekne prvo radno iskustvo, ali i prvo zaposlenje.

"Nakon razgovora sa predstavnicima studentskih organizacija omogućili smo da za ovaj program u trećem ciklusu konkurišu i studenti završnih godina", dodao je ministar i napomenuo da bi čak 90 procenata mladih učešće u "Mojoj prvoj plati" preporučilo svojim prijateljima, a preko 80 odsto ostalo bi da radi kod poslodavca gde su stekli prvo radno iskustvo.

Javni poziv otvoren do 22. septembra

Učenici, studenti, devojka, devojke

Foto: Shutterstock

U Energy net-u danas su, i u okviru trećeg ciklusa, konkurisali i oglasili prve pozicije za koje traže kandidate. Javni poziv je otvoren do 22. septembra tako da svi preduzetnici, predstavnici mikro, malih, srednjih i velikih preduzeća koji žele da ojačaju i podmlade svoje timove imaju priliku da konkurišu za program "Moja prva plata" i ostvare benefite koje nudi.

"Jedno od osnovnih vrednosti, na kojem se zasniva uspešnost poslovanja Energy net grupe, već više od trideset godina, jeste upravo stalno ulaganje u znanje. Zahvaljujući znanju i iskustvu uspešno stvaramo bolju atmosferu kroz rešenja za efikasno korišćenje energije i uređenje prostora, a istovremeo doprinosimo zajednici u kojoj poslujemo. Ponosni smo na veliki broj eksperata iz različitih oblasti koji čini deo našeg tima od preko 200 zaposlenih, kao i na aktivnosti Energy net akademije kroz čije obuke prolazi veliki broj instalatera i servisera širom Srbije i tako se osposobljavaju za licence kojima unapređuju kvalitet rada i usklađuju se sa merama zaštite životne sredine", istakao je direktor Energy net grupe Goran Jevtić.

"Program ,,Moja prva plata“ jedna je od važnih aktivnosti, kojima mi kao kompanija doprinosimo širenju znanja i nastavljamo sa praksom koju smo ustanovili još pre 20 godina, a to je zapošljavanje mladih ljudi bez iskustva. Nadamo se da će i treći ciklus programa biti prilika za mlade ljude na pragu svoje profesionalne karijere da u dobroj atmosferi grade svoja profesionalna znanja i veštine”, dodao je.

Iskustvo učesnice programa "Moja prva plata"

Elena Herbut, master inženjer mašinstva, bila je učesnik programa “Moja prva plata”, postala je deo tima Energy net-a gde je, kako ističe, počela profesionalnu karijeru u struci za koju se opredelila tokom školovanja.

"Zahvaljujući programu 'Moja prva plata' imala sam mogućnost da, nakon završenih studija mašinstva na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, radim upravo u kompaniji Energy net, koja među studentima mašinstva, profesorima i inženjerima važi za mesto gde jedan mladi inženjer može da nauči posao na pravi način, i da od iskusnih profesionalaca radeći na veoma složenim projektima stekne iskustvo za rad u okviru industrije. Dosta mi je značio i rad u timu, u kojem se gaji dobra atmosfera, i u kojem sam od starijih kolega imala stalnu podršku i učila kako kompanija i tržište funkcionišu", rekla je Herbut.

Kompanija Energy net kreira najsavremija, energetski efikasna inovativna rešenja za klimatizaciju, grejanje, hlađenje, (KGH), kao i za uređenje stambenih i poslovnih prostora. Imaju razgranatu maloprodajnu mrežu širom Srbije, a izvoze i na tržišta regiona, EU, Švajcarske. U okviru grupacije posluje sedam kompanija, a sarađuju sa više od 1,000 domaćih i stranih partnera. Kompanija je akreditovana i za sprovođenje modela dualnog obrazovanja za obrazovni profil serviser termičkih i rashladnih uređaja.

Mladi posao zaposlenje karijera

Foto: Shutterstock

 

O programu

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je 22. avgusta Javni poziv za treći ciklus programa "Moja prva plata" koji se realizuje uz podršku PKS, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu. Ministarstvo finansija povećalo je za 15 procenata iznos naknade tako da će oni sa završenom srednjom školom primati 25.000 dinara mesečno, a sa završenim visokim obrazovanjem 30.000,00 dinara. Sredstva se isplaćuju direktno preko Nacionalne službe za zapošljavanje, a poslodavci mogu korisnicima da isplate i dodatna sredstva. Program obuhvata mlade bez radnog iskustva do 30 godina starosti.

Video: Počinje projekat Moja prva plata, Brnabić na promociji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>