• 0
 ≫ 

Fedeksove pakete neće imati ko da dostavi? Partneri ljuti, kompanija nema na njihove žalbe

 ≫ 

Kompanija zavisi od mreže od više od 6.000 nezavisnih preduzeća za isporuku

  • 0
FedEx Fedeks kompanija logo

Foto: Tanjug/AP

Ljudi koji se nadaju da će im praznična kupovina biti isporučena na vreme mogli bi da naiđu na "zatvorena vrata", kako neslaganje, između Fedeksa i hiljade izvođača koji isporučuju većinu njihovih paketa, nesumnjivo raste.

Kako prenosi CNN, mogi koji koriste odeljenje Fedeksa kažu da samo gube novac, dok su prihodi te kompanije porasli za više od 60 odsto pre pandemije koronavirusa. Stoga, izvođači prete da će prekinuti saradnju neposredno pred Crni petak.

Ovo bi moglo da bude katastrofalno za Fedeks, kako kompanija zavisi od mreže od više od 6.000 nezavisnih preduzeća za isporuku. Mnogi od njih imaju desetine, pa čak i više od 100 vozača.

Prema proceni Dojče vele, veći troškovi za gorivo, kamione i plate za vozače, izvođače dovode do gubitka od čak 39 odsto. Mnogi od njih su zato u procesu formiranja trgovinske grupe koja bi izvršila pritisak na Fedeks, kako bi kompanija poboljšala uslove rada.

Ovo je najbolja solucija, kako prema američkom zakonu o radu, izvođačima nije dozvoljeno da koordiniraju prekid rada, na način na koji zaposleni mogu da štrajkuju. Takva koordinirana akcija bi se smatrala kršenjem antimonopolskog zakona koji sprečava da odvojene kompanije rade zajedno jedna sa drugom.

"Moj posao gubi novac svaki dan", priča Spenser Paton, jedan od najvećih izvođača i najglasnijih kritičara odnosa Fedeksa prema partnerskoj mreži.

"Neću moći da nastavim nakon 25. novembra. Uslediće pik sezone, a ja bih morao da udvostručim broj kamiona, da unajmim nove vozače. Neću to učiniti ukoliko se stvari ne promene na bolje", dodao je.

I dok se izvođači sa jedne strane bore da opstanu, Fedeks ne prestaje da beleži skok svojih prihoda. Ranije ove godine izvestili su da je on porastao za 2,7 milijardi dolara, ili 9%, na 33,2 milijarde dolara u fiskalnoj godini koja se završava u maju u poređenju sa prethodnom fiskalnom godinom, iako je njen operativni profit pao za 17% na 2,6 milijardi dolara.

"Shvatamo da trenutna ekonomska situacija postavlja nove izazove. Ostajemo posvećeni individualnoj saradnji sa preduzećima koja pružaju usluge kako bismo odgovorili na izazove specifične za njihovu situaciju", odgovorili su iz Fedeksa odbijajući da ponude sveobuhvatnu finasijsku olakšicu izvođačima.

Kompanija takođe nije želela direktno da komenatriše pretnje pojedinih izvođača da će se zatvoriti neposredno pred sezonu praznične kupovine.

"Posvećeni smo pružanju izvanredne usluge pošiljaocima i primaocima, a verujemo da je i velika većina pružalaca usluga", navodi se u saopštenju kompanije.

"Imamo poverenja u naše planiranje za vanredne situacije i sposobnost da isporučimo za naše klijente dok se suočavamo sa ekonomskim promenama", zaključuju.

Video: Kompanija Samer&Co Shipping u novom poslovnom zaletu nakon pandemije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>