• 0
 ≫ 

Nemački div ostaje lider na polju farmacije u Evropi: Uvećali prodaju na 1,768 milijardi evra

 ≫ 

Direktor grupe, Peter Goldšmit, kaže da Štada širom sveta ima više od 500 partnera

  • 0
Suplementi Foto: Pixabay

Farmaceutska grupa Štada (STADA), u okviru koje posluje i Hemofarm, pokazala je istrajnost u izazovnom poslovnom okruženju obeleženom makroekonomskim i geopolitičkim neizvesnostima i prijavila dvocifreni rast prodaje i zarade u prvoj polovini 2022, navodi se u saopštenju.

Uprkos inflatornim pritiscima na robu i usluge, i prekidu lanca snabdevanja delom zbog konflikta u Ukrajini, Štada, sa sedištem u Bad Vilbelu u Nemačkoj, nastavlja svoje putovanje rasta. Organski rast i ponuda šireg portfolija pacijentima i zdravstvenim radnicima putem akvizicija i partnerstava omogućili su grupi da poveća korigovanu prodaju za 15% na 1,768 milijardi evra u prvoj polovini godine.

Korigovana za valutne fluktuacije i specijalne efekte, zarada pre kamate, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) porasla je za 23 odsto, na 386,5 miliona evra. Štada je imala benefit od opsežnog rasta na tržištima za svaki od svoja tri strateška proizvodna segmenta: zdravstvene proizvode široke potrošnje, generičke proizvode i farmaceutske specijalitete.

- Ponosan sam kako približno 13.000 koleginica i kolega širom sveta nastavlja da raste kroz preduzetništvo, uz agilnost i integritet i kao One STADA. Veoma visoki nivoi angažovanja, nedavno potvrđeni kroz globalnu anketu zaposlenih, vode do mnogih inicijativa u promenljivom zdravstvenom okruženju - ističe generalni direktor Štade, Peter Goldšmit.

Kako je dalje rekao, "fokusiranje na upravljanje kompleksnim portfoliom koji se sastoji od preko 25.000 skladišnih jedinica (SKUs) koje se obezbeđuju putem ojačane i otporne mreže lanca snabdevanja - omogućilo je Štadi da održava nivo usluge i da može zadovoljiti potražnju, nadmašujući time tržišni prosek".

- U mnogim zemljama mogli smo povećati naše učešće na tržištu u oblasti zdravstvenih proizvoda široke potrošnje i generičkih proizvoda, dok nastavljamo da unapređujemo portfolio i pajplajn - naveo je Goldšmit.

Peter Goldšmit Peter Goldšmit / Foto: Promo

Prodaja zdravstvenih proizvoda široke potrošnje porasla za 25%

Akvizicije i partnerstva podigli su korigovanu prodaju u Štadinom segmentu zdravstvenih proizvoda široke potrošnje u prvih šest meseci 2022. za 25% na 729,2 miliona evra.

Zdravstveni proizvodi široke potrošnje činili su 41% prodaje Grupe u prvoj polovini godine. Prodaja zdravstvenih proizvoda široke potrošnje ostvarila je benefit pošto je Štada sredinom 2021. godine uspešno integrisala svoju akviziciju Sanofijevih 16 etabliranih lokalnih i regionalnih brendova zdravstvenih proizvoda široke potrošnje, u pretežno evropskim zemljama.

Takođe od novembra 2021. Štada distribuira Sanofijev portfolio zdravstvenih proizvoda široke potrošnje u 20 zemalja širom Evrope.

štada Foto: Promo

Generički segment sveobuhvatno raste

Obezbeđivanje dostupnosti lekova pacijentima,  odmah nakon isteka ili otkaza patenta i ekskluzivnih prava, pomoglo je Štadi da poveća korigovanu prodaju u generičkom segmentu za 6% na 697,1 milion evra u prvih šest meseci 2022.

Rast u segmentu generičkih proizvoda, koji je predstavljao 39% prodaje Grupe u prvom polugodištu, bio je sveobuhvatan, a pokretale su ga ključne zapadnoevropske zemlje, što je pomoglo da Štada zadrži lidersku poziciju u prvih pet kompanija u ovom segmentu širom Evrope.

Korigovana prodaja Štadine sve veće liste farmaceutskih specijaliteta porasla je za 12% na 341,8 miliona evra na korigovanoj bazi u prvoj polovini 2022, čineći jednu petinu prodaje Grupe.

Osnova za dalja ulaganja

Zarada grupe pre kamate, poreza, deprecijacije i amortizacije, porasla je za 36% na 450,2 miliona evra na osnovu rasta prodaje od 17% na 1,768.1 milion evra. Štada je, takođe, održala disciplinu po pitanju troškova poslovanja, uz dalja ulaganja i podršku marketingu i prodaji.

štada Foto: Promo

Povećanje od 71% u operativnom gotovinskom toku obezbedilo je dobru finansijsku osnovu za dalja ulaganja. Da bi podržala svoj portfolio koji se sve više širi putem internog i eksternog razvoja, nemačka grupa je ranije ove godine najavila projekat vredan 50 miliona evra za izgradnju centra za lanac snabdevanja u Turdi (Rumunija).

Očekuje se da će ova lokacija, koja će imati inicijalni kapacitet isporuke 100 miliona pakovanja

godišnje, kreirati dodatnih 375 radnih mesta. Štadin naglasak na posvećenosti obezbeđivanja održivog zapošljavanja, snabdevanja lekovima i ekonomskih investicija – kao što je pokazano učešćem Grupe u Globalnom dogovoru UN – biće u bliskoj budućnosti detaljno prikazani u prvom Izveštaju o održivom razvoju za celu Štada grupu.

Video: Uvek hladna Angela Merkel prvi put na ivici suza: Preklinjala građane da se čuvaju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>