• 53

Kakva zima čeka Nemce? Donet set mera: Na udaru zgrade, radnje, privatni bazeni, putnici

Nemački ministar ekonomije, Robert Habek, rekao je da bi ova pravila mogla da uštede privatnim domaćinstvima, kompanijama i javnom sektoru oko 10,8 milijardi evra tokom dve godine

  • 53
nemačka - gas, zima Foto: shutterstock

Od svih zemalja Evrope, Nemačka možda ponajviše trpi posledice manjka gasa, rusko-ukrajinskog sukoba, rasta cena. Kakva zima čeka tu naciju?

Pisali smo o dve mere koje je Nemačka uvela 24. avgusta kako bi uštedela gas, ali tu nije kraj; evo detaljnijih informacija.

Nemačka vlada je odobrila set mera usmerenih na uštedu energije za zimu, kojima će se ograničiti korišćenje osvetljenja i grejanja u javnim zgradama. Kroz nova pravila, vlada ima za cilj da smanji upotrebu gasa za 2%.

Nemački ministar ekonomije, Robert Habek, rekao je da bi ova pravila mogla da uštede privatnim domaćinstvima, kompanijama i javnom sektoru oko 10,8 milijardi evra tokom dve godine.

To je deo napora da se smanji zavisnost zemlje od ruskog gasa.

Pre nego što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, Nemačka je dobijala 55% svog gasa iz Rusije, ali je to smanjila na 35% i obećala da će u potpunosti prekinuti uvoz. Međutim, zemlja ostaje ogromno tržište za Moskvu i platila je skoro 9 milijardi evra za rusku naftu i gas u prva dva meseca rata, piše BBC.

Rusija je takođe smanjila protok gasa kroz ključni gasovod Severni tok 1 do Nemačke na 20 odsto kapaciteta, što je izazvalo bojazan da bi ove zime mogla da "zavrne slavinu" skroz, a Blumberg piše da "Rusija ima taj luksuz".

Habek je rekao novinarima da njegova zemlja želi da se, što je pre moguće, "oslobodi stege ruskog uvoza energenata", da se zagreva na maksimalno 19 stepeni i da se u ulazima, hodnicima i foajeima grejanje može potpuno isključiti.

Podsećamo, sredinom avgusta je odlučeno i da će nemačke kompanije moći da greju kancelarije do najviše 19 stepeni.

grejanje Foto: Shutterstock

Javni spomenici i zgrade takođe neće biti osvetljeni iz estetskih razloga, a preduzećima bi moglo biti zabranjeno i da svoje prodavnice noću osvetle. Grejanje privatnog bazena takođe bi moglo biti zabranjeno.

Dodatno, Nemačka će dati prednost teretu uglja i nafte u odnosu na putovanja putnika železnicom, što znači da će putnici morati da čekaju. Drugim rečima, nemačka vlada je donela uredbu prema kojoj nacionalne železnice postaju prioritetni akter za transport goriva.

Povećanje kapaciteta skladištenja

Nemačka takođe planira da pokrene reklamne kampanje kako bi se lokalnom stanovništvu prenela poruka o važnosti smanjenja sopstvene potrošnje. I usred zabrinutosti zbog zimske nestašice, zemlja postavlja dva terminala za tečni prirodni gas na obali Severnog mora, kako bi poboljšala skladištenje.

Većina država, članica Evropske unije, obavezala se da će ove zime dobrovoljno smanjiti upotrebu gasa za 15% - iako će to postati obavezno ukoliko dođe do ozbiljnih nestašica.

U međuvremenu, Španija je već donela pravila koja ograničavaju upotrebu klimatizacije i grejanja u javnim i velikim poslovnim zgradama, jer nastoji da uštedi energiju.

U sredu je švajcarski ministar energetike rekao da bi "svakako imalo smisla" da se zemlja uskladi sa planom EU, kako bi sprečila energetsku krizu. Švajcarska komisija za električnu energiju takođe je preporučila da domaćinstva naprave zalihe sveća, u slučaju nestanka struje.

Ranije ovog meseca, švajcarska ministarka energetike kazala je da će pokušati da donese plan za isključenje grejanja u javnim zgradama.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srba

    28. avgust 2022 | 14:31

    Vise se brinemo kako je Nemcima, (imaju sve) nego nama.

  • Novak

    28. avgust 2022 | 14:48

    Došla maca na vratanca....Sad nek im ona sotona Bajden pomogne!

  • Super Brundo

    28. avgust 2022 | 14:49

    Sto su uvodili sankcije Rusiji?Gazda im naredio.Sito kuce je poslusno.Videcemo koliko je poslusno gladno kuce.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>