• 4
 ≫ 

Najveći austrijski snabdevač energijom pred bankrotom: 2 miliona ljudi bi moglo ostati bez struje

 ≫ 

Kancelarija i Ministarstvo finansija sada kalkulišu kako se može pomoći "Wien Energie"

  • 4
Beč - klimatizacija Foto: © Wien Energie/Johannes Zinner

Večeras je održan samit o cenama električne energije, a kako je nekoliko učesnika sastanka potvrdilo za oe24, najveći austrijski snabdevač energije "Wien Energie", koga je na sastanku predstavljao generalni direktor Mihael Štrebl, navodno ima deficit od oko 1,7 milijardi evra.

Grad Beč je verovatno dao novac dobavljaču energije u proteklih nekoliko meseci. Ali sada savezna vlada mora pomoći, jer "Wien Energie", inače najvećem austrijskom snabdevaču energijom, preti bankrot. Posledice bi bile katastrofalne: 2 miliona bečkih kupaca energije iznenada bi se usred zime našlo bez snabdevača energijom. Za to su krivi ogromni troškovi energije.

Kancelarija i Ministarstvo finansija sada kalkulišu kako se može pomoći "Wien Energie"-u.

- To će verovatno rezultirati paketom za spasavanje - rekao je jedan učesnik.

Kompanija još nije dala komentar. Grad Beč je sada potvrdio iznos koji "Wien Energie" nedostaje. Krivi su takozvani "fjučersi" - "Wien Energie" je spekulisao o budućim kupovinama struje na tržištu električne energije. U poslednja tri dana cena struje je drastično eksplodirala, što je značilo da "Wien Energie" više nije mogao da servisira svoje obaveze.

Gradska i savezna vlada će sada sastaviti zajednički paket za spasavanje, saopštio je grad Beč. Samo grad će obezbediti oko 2 milijarde evra, nekoliko stotina miliona će stići od savezne vlade. Međutim, grad Beč naglašava da su pogođeni i drugi dobavljači energije u Austriji.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>