• 2

Avgust je mesec protesta: Evropljani digli glas, 115.000 poštanskih radnika izlazi na ulice

Radnici nacionalne pošte Royal Mail protestovali su pre dva dana, a izlazak na ulice planiraju u još tri navrata

  • 2
štrajk u VB Foto: ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Svedoci smo brojnih štrajkova širom Starog kontinenta, počev od radnika holandskih železnica koji su ranije ovog meseca zahtevali veće plate, pa do kolapsa u avio-industriji.

Naime, mesecima unazad manjka radne snage u tom sektoru, mnogi se bune, a piloti dobijaju posao maltene na neviđeno jer kompanije vape za ovim stručnjacima.

Haos je najpre zahvatio brojne evropske aerodrome, potom se proširio na avio-prevoznike, a pogođene su Italija, Španija, Portugal, Nemačka...

Sindikalci u Portugalu traže bolje uslove rada, povećanje plata i plaćen godišnji odmor bez umanjenja zarade, dok se za štrajk izjasnilo i čak 97,6 odsto pilota Lufthanze.

Predstavnik Sindikata Marsel Grels rekao je da je izjašnjavanje pilota signal upozorenja upravi Lufthanze, od koje očekuje "dobru ponudu" u pregovorima o povećanju plata.

I da, sve se to desilo u avgustu.

Stoga, možemo reći da je ovo "mesec protesta". Ista dešavanja nisu zaobišla ni Veliku Britaniju, gde je posebno alarmantna situacija vezana za inflaciju i rast cena.

Kako BBC piše, radnici nacionalne pošte Royal Mail protestovali su pre dva dana. Njih 115.000 planira da izađe na ulice i 31. avgusta, a potom i 8, odnosno 9. septembra. To su četiri ključna datuma, tokom kojih se poštanski radnici bore za veće zarade.

Pismo Foto: Pixabay

Tih dana neće biti isporučivanja pisama, a neke pošiljke će kasniti, upozorava britanska pošta. Sindikat koji zastupa radnike zahteva povećanje plata koje bliže odražava trenutnu stopu inflacije, a zbog trenutne situacije, Royal Mail se izvinio klijentima i rekao da ima planove za vanredne situacije kako bi minimizirao poremećaj u isporukama.

Nakon tri meseca razgovora koje su vodili Pošta i sindikat CVU, koji predstavlja štrajkače, sindikat je odbio ponudu povećanja plata "u vrednosti do 5,5%", piše dalje britanski servis.

Podsećamo, i britanske železnice traže iste, bolje radne uslove. Više od 50.000 radnika je pre nedavno izašlo na ulice, a štrajkove su organizovali RMT i TSSA.

Video: Koordinator blokada u Novom Sadu nagovestio pomak u pregovorima, poljoprivrednici blokirali i Sombor

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>