• 0
 ≫ 

Ko je bio Jože Mencinger? Preminuo jedan od najvećih jugoslovenskih ekonomista

 ≫ 

Osim što je bio poznat kao evroskeptik, Slovenac je po uverenju bio i kejnzijanac

  • 0
Jože Mencinger Jože Mencinger / Foto: Jure Makovec / AFP / Profimedia

Jože Mencinger je bio jedan od najvećih ekonomista na prostoru bivše SFRJ, a svakako i jedan od najčuvenijih u Sloveniji.

Rođen je 5. marta 1941. u Jesenicama, a regionalni mediji preneli su vest o smrti ekonomskog stručnjaka.

Mencinger se primarno bavio makroekonomskim analizama, analizama ekonomskih sistema i ekonomskom politikom, pokušavajući da utiče na ekonomski sistem.

Za njega kažu da je "arhitekta slovenačke tranzicije", a godinama unazad je govorio kako je "arhitektura Evropske unije klimava", kao i da će "EU doživeti jugoslovenski scenario i raspasti se". Osim što je bio poznat kao evroskeptik, slovenački ekonomista je po uverenju bio i kejnzijanac - zagovornik ekonomske teorije prema kojoj država mora da interveniše na tržištu, jer ono nije i ne može biti samoregulišuće.

Jože Mencinger je, inače, bio prvi ministar ekonomije u nezavisnoj Sloveniji, a vest o njegovoj smrti objavila je slovenačka vlada, čiji je bio potpredsednik u periodu od 1990. do 1991. godine.

Takođe, bio je član uprave Banke Slovenije (1991-1997), direktor EIPF-a (1992-1999), član Državnog veća i član Fiskalnog veća Republike Slovenije (od 2008. godine). Radio je i u inostranstvu gde je, između ostalog, bio konsultant Svetske banke (1982).

Jože Mencinger Jože Mencinger / Foto: Jure Makovec / AFP / Profimedia

Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Ljubljani 1964. godine, a dve godine kasnije magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Takođe, značajno je pomenuti da je 1975. doktorirao u SAD, na Univerzitetu Pensilvanija, sa disertacijom "Kvartalni ekonometrijski model jugoslovenske ekonomije".

Asistent je postao 1967. godine, docent 1977, a vanredni profesor 1983. godine. Od 1987. godine je bio redovni profesor na Odseku za pravne i ekonomske nauke Pravnog fakulteta Univerziteta u Ljubljani. U dva mandata je bio rektor na istom univerzitetu ((1998-2005).

Video: Hrvatska danas dobija ”zeleno svetlo” za ulazak u Evrozonu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>