• 1

Kako su Nemci uspeli da "oporave" cenu gasa? Danas zabeležen najniži nivo od aprila

Prema rečima ministra Roberta Habeka, Berlin planira da ispuni svoj oktobarski cilj da skladišta budu popunjena do 85% već u septembru.

  • 1
gas Foto: shutterstock.com

Cene prirodnog gasa u Evropi pale su danas na najniži nivo od aprila, nakon što je Nemačka objavila da, uoči zimske sezone, puni skladišta gasa brže nego što je planirano.

Referentni holandski TTF fjučersi su pali za čak 16% na 286 evra po megavat-satu, preokrenuvši tako prošlonedeljni skok od oko 40%, dok su septembarski fjučersi pali za 12% na 297 evra po megavat-satu.

Prema rečima nemačkog ministra Roberta Habeka, Berlin planira da ispuni svoj oktobarski cilj da skladišta budu popunjena do 85% već u septembru.

- Kompanije će tada moći da povlače gas iz skladišta kako je planirano tokom zime, kako bi takođe snabdevale industriju i domaćinstva - rekao je Habek za Der Spiegel Magazine, prenosi RT.

Podsećamo, Nemačka je donela set mera kako bi podstakla štednju gasa i struje.

Prema dokumentu Ministarstva ekonomije Nemačke, u koji su mediji imali uvid, očekuje se da će tečni prirodni gas (TPG/LNG, od engleskog liquefied natural gas) biti isporučen u Nemačku preko Francuske, nakon što su zemlje rešile tehničke probleme koji su ometali snabdevanje.

Cene prirodnog gasa širom kontinenta dramatično su rasle u poslednje vreme zbog smanjenog snabdevanja iz Rusije, prekida u Norveškoj, kao i sve veće konkurencije za snabdevanje gasom usred najgore energetske krize poslednjih decenija.

nemačka - gas, zima Foto: shutterstock

Takođe raste zabrinutost da ruski energetski gigant Gasprom neće nastaviti isporuke preko ključnog gasovoda Severni tok 1, nakon trodnevnog prekida održavanja koji počinje 31. avgusta.

Vlade EU su se saglasile oko nekih koraka za ublažavanje energetske krize i izdvojile su skoro 280 milijardi evra da pomognu preduzećima i domaćinstvima koji se bore s rastućim troškovima. Očekuje se i da će blok sazvati hitan sastanak ministara energetike kako bi razgovarali o merama za borbu protiv skoka cena struje.

Video: Vlada ograničila cenu svinjskog mesa: Plećka jeftinija za 173 dinara, svinjski vrat za 218

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>