• 4
 ≫ 

Naše komšije donele tri važne odluke: U dve zemlje gorivo skuplje od 30. avgusta

 ≫ 

Najviše će poskupeti dizel

  • 4
Pumpa benzin gorivo Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

U svetu i dalje vlada neizvesnost vezana za cene gasa, nafte, generalno goriva i ostalih životnih troškova, te svetske vlade intenzivno traže načine da se izbore s krizom - neke u korist, a neke na štetu građana.

Prema aktuelnim informacijama, tri države iz našeg komšiluka donele su bitne odluke za svoje privrede i stanovništvo, a vezane za gorivo.

Izglasan Zakon o izmenama zakona o akcizama

Naime, Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izglasao je danas Zakon o izmenama zakona o akcizama, kojim se ukidaju akcize na sve vrste goriva, čime bi maloprodajna cena dizel goriva bila niža za 0,35 konvertibilnih maraka (0,175 evra), javlja Srna.

Predstavnički dom Parlamenta BiH je ukidanje akciza usvojio u martu, ali bez amandmana poslanice SNSD-a u Domu naroda, Dušanke Majkić, koji predviđa da se zakon primenjuje mesec dana. S obzirom na to da je zakon usvojen u različitim tekstovima u oba doma, on sada mora da ide na usaglašavanje, navodi Klix.ba.

Ukidanje akciza danas su podržali svi delegati Doma naroda. Akcize na gorivo su uvedene 2017, a oni koji su to podržavali tvrdili su da će se time doprineti bržoj izgradnji auto-puteva, odnosno ekonomskom razvoju države. Ipak, diferencirana stopa PDV-a, kao još jedna moguća mera protiv poskupljenja, još nije uvedena.

Skuplje gorivo u dve zemlje

Cene goriva u Severnoj Makedoniji od ponoći će biti više, a najviše će poskupeti dizel, odlučeno je na današnjoj sednici Regulatorne komisije za energetiku.

Pumpa benzin gorivo Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Dizel će poskupeti za 3 denara i prodavaće se po ceni od 101,5 denara (1,65 evra) po litru, dok će benzin poskupeti za manje od 0,5 denara po litru, pa će evrosuper BS 95 koštati 89,5 denara (1,46 evra) po litru. Evrosuper BS 98 će se prodavati po ceni od 92 denara (1,5 evra).

Kako navodi Telma.mk, ovo je prvi put da je dizel skuplji od benzina za 12 denara (0,34 evra) po litru.

Takođe, Ministarstvo kapitalnih investicija Crne Gore saopštilo je danas da će cena evrodizela od sutra biti viša 12 centi i iznosiće 1,58 evra, prenosi sajt RTCG.

Kako su na Tviteru naveli iz vlade Crne Gore, poskupeće i lož ulje za 11 centi, pa će od sutra litar tog goriva koštati 1,78 evra. Cene obe vrste benzina će ostati nepromenjene - BMB98 će koštati 1,32 evra, a BMB95 - 1,35 evra.

Video: Vlada ograničila cenu svinjskog mesa: Plećka jeftinija za 173 dinara, svinjski vrat za 218

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miljan

    29. avgust 2022 | 14:53

    S sta su serpari pre dva meseca ovde pisali U Bosni i Makedoniji jeftinije gorivo nego Srbiji.Ocekujem sad minuse od njih

  • Onivolebelovino

    29. avgust 2022 | 16:48

    A u Srbiji dizel 217.5 dinara, odnosno 1.85 €...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>