• 0

Onlajn kockanje "odškrinuta vrata" za kriminalce: Uz klimavu regulativu prolaze nekažnjeno

Kockanje na mreži predstavlja sličan rizik tradicionalnom, ali sa "manje budnih očiju"

  • 0
kockanje

foto: pixabay.com

Onlajn kockanje cveta širom SAD, a stručnjaci za usklađenost upozoravaju da omogućava kriminalcima da peru novac ili učestvuju u drugim finansijskim zločinima piše The Wall Street Journal.

Od 2018. godine, kada je Vrhovni sud SAD ukinuo zabranu sportskog klađenja, onlajn klađenje je doživelo nagli porast. Na američkom primeru može se videti kako se države sa žarom utrkuju u legalno onlajn kockanje, želeći potencijalne poreske prihode.

Samo od avgusta, 20 država je dozvolilo onlajn sportsko klađenje, dok je šest država legalizovalo tu praksu, ali tek treba da pokrenu legalno klađenje.

Primera radi, Masačusets je ranije ovog meseca legalizovao sportsko klađenje i pored poreza nametnuo petogodišnju licencu od 5,2 miliona dolara. Dok je Njujork učinio to još u januaru, a operaterima naplaćuju 25 miliona dolara za licencu.

- Što više aktivnosti imate, to je veći rizik - rekla je bivša izvršiteljka Alma Angoti u Mreži za sprovođenje finansijkih kriminala pri Ministarstvu finansija.

Kockanje sa "manje budnih očiju"

Za razliku od tradicionalnog kockanja u kazinu, gde je odavno priznat rizik za pranje novca, kako uz dozu anonimnosti omogućava kriminalcima da u tišini pretvore gotovinu sumnjivog porekla u dobitak, kockanje na mreži predstavlja sličan rizik ali sa "manje budnih očiju".

- Primera radi, dva saveznika mogu igrati kao protivnici u igri, pri čemu se novac koji se pojavi tretira kao legitimni dobitak od kockanja. Kriminalci koji su oprezni zbog težih zahteva banke da poznaju svog klijenta takođe mogu da koriste aplikaciju za kockanje na mreži ili da jednostavno polože novac - ističe Džozef Martin, izvršni direktor kompanije Kincetify koja se bavi softverom za usklađivanje.

novac, dolari, biznismen

Foto: Pixabay

 

U prvoj polovini 2022. godine, američke sportske kladionice na mreži ostvarile su procenjenih 2,8 milijardi dolara prihoda obrađujući oko 42,5 milijardi dolara u opkladama, prema Američkom udruženju za igre na sreću.

Dok je segment onlajn kockanja u stilu slot mašina doneo 2,4 milijarde dolara prihoda u prvoj polovini 2022. godine, što je više od 43 odsto od rekorda postavljenog 2021. godine.

- Imaju minimalno osoblje za poštovanje zakona. Loši momci će otići tamo kao voda. Ići će do tačke najmanjeg otpora - rekao je Tod Rakue, stručnjak za borbu protiv pranja novca u Featurespace Ltd.

Ne pitaj, ne govori

Industrija kazina u celini je uložila napore da se pridržava zakona protiv pranja novca, međutim mnogi manji startapi koji pokušavaju da uđu u zlatnu groznicu kockanja, ne znaju da im je potreban program protiv pranja novca. Često, o softveru saznaju tek kada ih kontakiraju banke i počnu da postavljaju pitanja, dodaje izvšrni direktor Kincetify-ja.

Primera radi, krajem avgusta Komisija za kockanje Ujedinjenog Kraljevstva kaznila je kompaniju Entain koji vodi adbrokes.com i druge sajtove sa 14 miliona funti, odnono 16,4 miliona dolara jer nisu adekvatno procenili rizike svog onlajn poslovanja i dozvolili su klijentima da deponuju velike iznose bez provere odakle su došli.

Entain je priznao da njegovi sistemi i procesi nisu u skladu sa "očekivanjima regulatornih tela koja se razvijaju“, ali je dodao da nema dokaza o stvarnoj kriminalnoj potrošnji u okviru njenih operacija.

U centru onlajn kockanja, odnosno na Malti, Jedinica za analizu finansijskih obaveštajaca je u januaru kaznila onlajn kompaniju u iznosu od oko 384.000 dolara jer nije na adekvatan način proverila odakle klijenti dobijaju novac.

laptop deca internet

Foto: Pixabay

 

Ipak, američki organi nisu bili tako ažurni po pitanju sprovođenja zakona i kontrole kockanja na mreži navodi The Wall street journal. Poslednja takva mera preduzeta je 2018. godine i to protiv kartičarskog kluba u Kaliforniji, koji postoji 102 godine, zbog neadekvatnih kontrola za koje je kazino priznao da su ga izložile riziku od pranja novca.

Izvršni direktor u softverskoj kompaniji Napier Technologies Ltd. Ajdan Houlihan objasnio je da operateri za onlajn kockanje funkcionišu po principu "Ne pitaj, ne govori".

Iako je plan da se preduzmu neke mere ka većoj kontroli, još uvek niko ne zna ko će imati vodeću ulogu i kako će sve to izgledati.

Ipak, dve najistaknutije kockarske države, Nevada i Nju Džersi, imaju pravila koja im dozvoljavaju da kažnjavaju kompanije zbog neuspeha u borbi protiv pranja novca.

Video: Kliknuli ste na sumnjiv mail i sada su vaši nalozi hakovani: Šta uraditi u ovoj situaciji?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>