• 1

Potukli se piloti "Er Fransa" u kokpitu aviona, intervenisala i posada: Obojica suspendovana

Avion je bezbedno sleteo u Čad, ali je u izveštaju BEA upozoreno da je motor mogao da se zapali

  • 1
Air France, avion, kompanija, logo

Foto: Pixabay

Dva pilota "Er Fransa" suspendovana su nakon fizičkog sukoba u kokpitu aviona na letu Ženeva-Pariz, saopštio je zvaničnik te avio-kompanije.

Let je nastavljen i bezbedno je sleteo, a spor nije uticao na ostatak leta, rekao je zvaničnik, naglašavajući posvećenost avio-kompanije bezbednosti.

Švajcarski list Tribjun javio je da su se pilot i kopilot posvađali ubrzo nakon poletanja i da su se uhvatili za kragne nakon što je jedan očigledno udario u drugog.

Intervenisala je kabinska posada, a jedan član posade je proveo let u kokpitu sa pilotima, navodi se u izveštaju.

Vest o tuči pojavila se nakon što je francuska agencija za vazdušne istrage BEA, objavila izveštaj u sredu u kojem se navodi da nekim pilotima "Er Fransa" nedostaje rigoroznost u poštovanju procedura tokom bezbednosnih incidenata.

Ukazili su na slučaj curenja goriva na letu "Er Fransa" iz Brazavila u Republici Kongo za Pariz u decembru 2020. godine, kada su piloti promenili rutu aviona, ali nisu prekinuli napajanje motora ili sleteli što je pre moguće, kako to zahteva procedura curenja.

Avion je bezbedno sleteo u Čad, ali je u izveštaju BEA upozoreno da je motor mogao da se zapali.

BEA je takođe istražila incident u aprilu koji je uključivao let "Er Fransa" sa njujorškog aerodroma JFK koji je imao probleme sa kontrolom leta pri prilasku sletanju u Pariz.

Naveli su još tri slična slučaja između 2017. i 2022. i ukazali da su neki piloti delovali na osnovu sopstvene analize situacije umesto bezbednosnih protokola.

"Er Frans" je saopštio da sprovodi reviziju bezbednosti kao odgovor na ovaj događaj. Obećao je da će poštovati preporuke BEA, koje uključuju omogućavanje pilotima da kasnije prouče svoje letove i strožije priručnike za obuku u pogledu pridržavanja procedure.

Avio-kompanija je navela da je njena flota obavila na hiljade letova dnevno, a u izveštaju su pomenuta samo četiri takva bezbednosna incidenta.

Video: Hidroavion plovi Savom: Prizor na Adi oduševio prisutne

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>