• 1
 ≫ 

Prvi čovek Šela: "Imaćemo problem s gasom godinama, solidarnost članica EU je na testu"

 ≫ 

Ben van Beurden smatra da je pred nama nekoliko zima tokom kojih ćemo morati da tražimo efikasna rešenja kroz uštede i redukcije

  • 1
Ben van Beurden Foto: KARIM JAAFAR / AFP / Profimedia

Direktor naftnog giganta Šel, Ben van Beurden, upozorio je da bi Evropa mogla biti suočena s ograničenim pristupom energentima, i to duže od samo jedne zime.

Čelnik najveće evropske naftne kompanije smatra da bi kriza mogla potrajati nekoliko godina, nakon što su cene gasa prošle nedelje skočile na rekordne nivoe, u jeku dodatnih smanjenja ruskih isporuka, što je signal da bi celi kontinent mogao da zapadne u duboku recesiju, preneo je Rojters.

- Kriza će dovesti u iskušenje solidarnost država članica Evropske unije, s obzirom na to da će svaka pojedina vlada biti prisiljena da odlučuje o načinu na koji će obezbediti nastavak rada ključnih industrijskih sektora. Pritisci na snabdevanje energentima verovatno neće biti ograničeni na samo jednu zimu - smatra Van Beurden.

- Sasvim je moguće da je pred nama nekoliko zima tokom kojih ćemo morati iznalaziti rešenja kroz uštede, redukcije i vrlo brz pronalazak alternativa. Da će period pred nama biti na neki način lak ili da će se sve brzo završiti, mislim da je to fantazija koju bi trebalo da ostavimo po strani - zaključio je prvi čovek Šela.

Video: Hrvatska danas dobija ”zeleno svetlo” za ulazak u Evrozonu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nibrS

    30. avgust 2022 | 08:55

    Koji su ovo licemjeri... Njegova plata je od početka sukoba u Ukrajini povećana sa 5,7 miliona Eura na 16 miliona Eura... O kakvoj je ovdje solidarnosti riječ...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>