• 0

Ko je Indijac koji je pretekao Arnoa i postao treća najbogatija osoba na planeti?

Njegovo bogatstvo je eksponencijalno poraslo od početka globalne zdravstvene krize

  • 0
Gautam Adani Gautam Adani / Foto: SAM PANTHAKY / AFP / Profimedia

Gautam Adani (60) je već bio najbogatiji čovek Azije kada je, za mnoge kao "grom iz vedra neba", stigla vest da je on sada i treća najbogatija osoba na svetu.

Na toj poziciji Adani je pretekao Francuza Bernara Arnoa, vlasnika kompanije LVMH, izvestio je Blumberg, na osnovu svog Indeksa milijardera.

Veruje se da Adani, koji vodi jedan od najvećih indijskih konglomerata "Adani Group", sada poseduje neto bogatstvo vredno oko 137 milijardi dolara.

Trenutno su iznad njega, po obimu bogatstva, samo Ilon Mask (Tesla), sa 251 milijardom dolara, odnosno Džef Bezos (Amazon), sa 153 milijarde dolara "u džepu".

Kao i drugi milijarderi širom sveta, Adani je dosta profitirao tokom pandemije. Indijac pod okriljem svog konglomerata kontroliše kompanije koje se bave različitim biznisima: od marina i vazduhoplovstva do solarne energije i uglja.

Njegovo bogatstvo je eksponencijalno poraslo od početka globalne zdravstvene krize, pošto su se investitori "kladili" na Adanijevu sposobnost da razvije svoje poslovanje u sektorima kojima je premijer Indije, Narendra Modi, dao prioritet za razvoj.

Adani je takođe imao koristi od povećanja upotrebe uglja, što je katapultiralo njegov uspon poslednjih meseci, navodi Blumberg. Uspeo je da pretekne i svog zemljaka, tajkuna Mukeša Ambanija, te da u februaru ove godine postane lider u indijskom regionu.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>