• 3
 ≫ 

Za kupovinu šlaga biće vam potrebna lična karta: Njujorčani zbunjeni zbog novog zakona

 ≫ 

Ukoliko se radnje ogluše o novi zakon, mogu da očekuju kaznu od 250 dolara

  • 3
šlag za kolače boca Foto: Shutterstock

Njujorčani će prilikom sledeće kupovine šlaga u spreju morati da pokažu identifikacioni dokument. Reč je o manje poznatom zakonu, koji je donet pre devet meseci u Njujorku, a zabranjuje prodaju ove vrste šlaga za sve mlade ispod 21 godine.

Senator Džozef Adabo doneo je ovaj zakon zbog potencijalne zloupotrebe azotnog oksida, odnosno gasa za smejanje, koji se nalazi u sprejevima sa šlagom. Naime, sumnja se da mladi koriste ketridže iz sprejeva, napunjene gasom, kao narkotik.

- Potreba za postavljanjem granica je nastupila nakon što su se sugrađani žalili da mahom pronalaze bačene boce sa šlagom na ulici. Ne samo da nepravilno korišćenje azotnog oksida može biti smrtonosno, već je i tužno da mladi ljudi kupuju i udišu gas verujući da je ona 'bezbedna supstanca' - rekao je po donošenju zakona senator Adabo.

Vlasnici radnji zbunjeni

Megan Mejsi (43) nije bila upućena u ovaj zakon, pa joj je bilo pomalo smešno, ali i uznemirujuće kad su joj prilikom obične kupovine zatražili ličnu kartu.

- Upitala sam se šta se dešava... pogledala sam u svoju korpu i nije mi bilo jasno zbog čega im je potrebna moja lična karta. Bila sam pomalo prestravljena... šta se dešava, imam 43 godine i sedu kosu! - smeje se Megan za Nbcnews.

S druge strane, čini se da vlasnici prodavnica sa robom široke potrošnje ne razumeju odluku Senata.

- Zahtevanje provere uzrasta za kupovinu šlaga je još jedan klasičan teret za naše radnje - izjavio je Kent Sopris, predsednik njujorške Asocijacije za radnje sa robom široke potrošnje.

- Konstantno čujemo kako su mali biznisi važni za političare u Njujorku ali ovakvi zakoni dokazuju drugačije - dodaje.

Iako je zakon donet 25. novembra, u Asocijaciji su za njega saznali tek pre nekoliko nedelja.

- Nismo dobili nikakvo saopštenje od nadležnih organa. Kada smo shvatili da je zakon na snazi odmah smo obavestili naše članove - ističu.

Erika Komoroski, portparolka Stewart's radnji, istakla je da je kompanija preuzela mere povodom novog zakona tek kada je videla znakove upozorenja u drugim radnjama.

- Znam da deluje blesavo. Ali definitivno vidimo da pojedini tinejdžeri zloupotrebljavaju boce šlaga - ističe.

Ukoliko se radnje ogluše o novi zakon, mogu da očekuju kaznu od 250 dolara, dok se svako sledeće kršenje kažnjava duplo.

Video: Jedinstvena vrsta pljačke, žena poharala market baštenskim alatom: Šta će ti pištolj, tu je - pijuk

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>