• 9

U regionu se prodaje najskuplji burger: Cena mu je 170 evra, a vlasnik tvrdi i da je ona niska

Tokom godine prodato je sedam ovakvih specijaliteta

  • 9
Pileći burger

Foto: Shutterstock

Nekada je Vir u Hrvatskoj bio sinonim za masovni i jeftini turizam, no ipak, ta slika danas je nešto drugačija. Glavni "krivac" je Ante Bašić (26), vlasnik Kraken Bar-a, koji u ponudi za svoje goste ima eksluzivne proizvode čija cena se ne kreće ispod 1,250 kuna (170 evra), odnosno skoro 20.ooo dinara.

Kako Ante priča za Jutarnji.hr, svestan je da su cene njegovih proizvoda previsoke za mnoge, ali i da je na ostrvu želeo da napravi nešto drugačije, luksuznije i bolje od uobičajene ponude fast food-a, pizza, ćevapa i špageta.

- Da, tačno je. Burger košta 1,250 kuna. Ali, zbog njega sam svaki put u minusu, jer su sastojci neverovatno skupi. Zato ću iduće sezone morati da udvostručim cenu. Koštaće 2,500 kuna - priča Ante, čija je porodica već 40 godina u ugostiteljskim vodama.

Ali, šta čini ovaj naizgled običan burger tako skupim?

Kako otkriva vlasnik lokala, u pitanju je pljeskavica od dve vrste vrhunske i odležane govedine. Pecivo je njihovo, domaće, a karamelizovano je smeđim šećerom.

Takođe, tu su i:

Grand marnier umak radi se od tog vrhunskog konjaka, a u burger ulaze i gušćja jetra, karamelizovani luk u crnom vinu, rukola uzgojena pomoću UV svetla u stopostotnom balzamiko sirćetu, engleski sir za koji su morali da dobiju posebne dozvole kako bi ga uvezli, kao i italijanski sir čija je specijalnost što sazreva u pećini. Sve se nadopuni čeri paprikama u maslinovom umaku od mandarina, a da bi iskustvo bilo potpuno na vrh burgera, kao ukusna dekoracija, dolazi veliki rep jastoga.

- Tako sam izračunao da me svaki burger košta 1,248 kuna (19,509 dinara) kad se podmire svi troškovi. Zato ću iduće godine morati da ga prodajem po duplo većoj ceni, odnosno za 2,500 kuna (39,081 dinara), jer ovako je neisplativ - priča Ante i dodaje:

- Sastojci su izuzetno delikatni i neke je vrlo teško pronaći. Kako je moja porodica dugo u ugostiteljstvu, puno sam putovao i degustirao razne stvari po restoranima. Možda ovo jeste najskuplji burger u državama bivše Jugoslavije, ali nije najskuplji na svetu. U Belgiji se prodaje burger optočen dijamantima i zlatnim listićima, a cena mu je 30 hiljada dolara.

Prodao sedam burgera za godinu dana

Kako Ante navodi, prodao je sedam burgera za godinu dana, ali navodi da u ponudi ima i brojne druge specijalitete koji su mnogo povoljniji.

-  Hteo sam da napravim nešto posebno. Uveo sam roštilj po američkoj metodi. Osim burgera, imamo krilca i rebarca, te vrhunsku A5 govedinu za 93,796 dinara za kilogram. Mislite da je to skupo? Nije, istu takvu pre nekoliko godina jedan je zadarski restoran prodavao za 115,681 dinara po kilogramu. U međuvremenu je sve poskupelo, pa smo mi zapravo jeftini - objašnjava.

Podsetimo, ovo je spisak najskupljih namirnica na svetu.

Ante priča da su uvek puni.

- Nedavno je na ovaj burger došao otac sa sinom iz Vukovara. Videli su na internetu snimak i hteli su da probaju, a bili su oduševljeni - priča Ante.

Na konstataciju novinara, da za taj novac može da ruča cela porodica u nekom od restorana na ostrvu, vlasnik lokala odgovara:

burger u restoranu

Foto: Shutterstock

 

- Istina! Ali ovo nije jelo koje ćete jesti svake nedelje nego možda jednom u životu. Dečko će poželeti da izvede devojku na sastanak na najskuplji burger u Hrvatskoj, pa će ga podeliti, jer je dovoljno sit da se i dvoje mogu najesti. Želja mi je da napravim posebnu priču, a oni koji ne žele toliko da plate uvek mogu da izaberu nešto iz naše ponude u cenovnom rangu od 800 do 1.600 dinara. Pića su od 150 do 40,600 dinara, dakle, za svakog ima nešto - objašnjava svoju poslovnu filozofiju ovaj mladić.

Reakcije mahom pozitivne

Za neke druge burgere koje ovaj mladić pravi, čak je morala da se potpiše i saglasnost.

- Uvek sam hteo nešto malo drugačije. Tako smo donedavno imali burger za koji tvrdim da je najljući na svetu, sve se, od mesa do umaka, radilo s carolina papričicom, odnosno najljućom ljutom papričicom u Evropi. Svaki gost morao je da potpiše izjavu kojom priznaje da ima više od 18 godina kao i da burger jede na sopstvenu odgovornost. Jedna gošća pala je u nesvest. Lično sam uspeo da pojedem samo jedan i po griz, a rekord je gost koji je uspeo da uzme tri. Shvatili smo da to možda nije najbolja poslovna ideja, jer čemu burger koji niko neće do kraja pojesti - smeje se Ante.

Kafa, voda, konobarica, Kelnerica, Kafić, restoran, usluga, Ugostiteljstvo

Foto: Shutterstock

 

Na pitanje da li se plaši negativnih komentara, ovaj mladić i na to ima spreman odgovor.

- Većina reakcija je pozitivna, ali naravno da ima i onih koji su negativni prema ovoj ideji. Svako ima slobodu da kaže šta misli. Negativne reakcije dolaze uglavnom od onih koji burger nisu probali, a verovatno ima i onih koji su malo zlonamerni. U vom restoranu želim samo najbolju ponudu. Veliki sam ljubitelj govedine, pa ću i gostima ponuditi ono najbolje što bih i ja sam jeo. Posebna su priča žestoka pića. Najskuplja boca u ponudi je Remy Martin Louis XIII, čašica je 40,600 dinara, ali to je jedan od najboljih konjaka na svetu, sa stogodišnjim mešavinama - dodaje.

Žao mu je što Vir nema marinu, jer veruje da bi na taj način privukli još bogatije i ekskluzivnije goste, a u tome vidi budućnost turizma.

Video: Deset namirnica koje bi trebalo da prestanete da kupujete ako želite da uštedite novac

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ćusgi

    30. avgust 2022 | 18:08

    E sinko dođi ti u Srbiju pa od štajge do Leskovca gde god budes kupio pljeku videćeš kako ćeš da se odvališ od klope a te tvoje pećinske sireve i uzgojene travke ispod UV lampi verovatno pored vutre ostavi ta infijance koji se loze na skupo a glupo...

  • Rwalnost

    30. avgust 2022 | 18:27

    Nahvatao si sedam budala za celu sezonu koji ce da plate tu bolesnu cenu za burger zarad eto toga da probaju kada su vec tu ili su hteli da se pokažu pred devojkama a može im se.. I ti ćeš još da povećaš cenu zbog navodnih kvalitetnih sastojaka da bi na 7 do 8 burgera povadio celu sezonu a da ne radiš ništa!!!!???Pa da si stavljao pozlaćene tartufe crne i bele u taj burger koštalo bi duplo manje!!! Ko je ovde lud????Eeeeeee glupi turisti......

  • robi

    30. avgust 2022 | 22:18

    evo iz hrvatske sam i kazem..a kolka cijena bi onda trebala bit za jednu pravu leskovacku pljeskavicu!neprocjenjivo!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>