• 0

Male pekare prve na udaru: "Sve je poskupelo, od računa do sirovina i ambalaže"

U austrijskoj trgovini trenutno ima oko 19.000 upražnjenih radnih mesta

  • 0
market - pecivo Foto: Shutterstock

Prvi put posle gotovo godinu dana u Austriji se avgustu beleži blagi pad inflacije i prema prvim procenama Statističkog zavoda - ona iznosi 9,1 odsto.

U julu je inflacija dostigla nivo od 9,3 odsto, što je bio rekord u poslednje četiri decenije. Na pad inflacije uticale su cene goriva, koje i dalje podstiču inflaciju, ali su znatno pale u poređenju sa julom.

To je potvrdio i direktor Statističkog zavoda, Tobias Tomas, rekavši da "energenti i namirnice nastavljaju da podstiču inflaciju za domaćinstva i ugostiteljstvo".

U Austriji, inflacija raste neprestano gotovo godinu dana. U avgustu prošle godine iznosila je 3,2 odsto, i od tada je samo rasla, bez trenda pada.

Trgovci u problemu

Ova grupa radne snage je suočena sa velikim problemima sa isporukom robe, a to pogađa, pre svega, trgovinu elektronskim uređajima i automobilima. Čak 79 odsto austrijskih trgovaca kaže da trenutno ima problema zbog izostanka ili kašnjenja isporuke robe, navodi Udruženje trgovaca.

Osim toga, pogođene su i prodavnice građevinskog materijala, nameštaja, ali i igračaka. "Mnogo kasne isporuke, a i isporučuju pogrešne količine", navode iz Udruženja.

Dodatan problem predstavlja i nedostatak osoblja. U austrijskoj trgovini trenutno ima oko 19.000 upražnjenih radnih mesta, a poboljšanje situacije nije na vidiku ni na jesen.

beč, austrija Beč / Foto: shutterstock.com

Malim pekarama preti talas zatvaranja?

O tome se piše i priča ovih dana, pre svega zbog ogromnih troškova na osnovu dramatičnog rasta cene struje i gasa.

"Troškovi energije su veći za do 10 puta u poređenju sa prošlom godinom. Mnoge pekare razmišljaju da zauvek zatvore", upozorava Jozef Šrot.

Za desetine hiljade evra veće troškove nemoguće je zaraditi u malim pekarama. Peći za pečenje hleba, ali i hladnjače za testo troše mnogo struje. Uz to, pekari su suočeni sa rastom cena sirovina, kako žitarica, tako i materijala za pakovanje, a od jeseni i plata na osnovu novog kolektivnog ugovora.

- Ogromni rast izdataka naše kompanije ne mogu prebaciti na potrošače - kaže portparolka pekara u Privrednoj komori Austrije, Renate Šajhelbauer-Šuster.

Video: Vlada ograničila cenu svinjskog mesa: Plećka jeftinija za 173 dinara, svinjski vrat za 218

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>