• 0
 ≫ 

Agonija još jednog stanodavca: "Mesecima nije plaćala kiriju i račune, a nisam mogao da je izbacim"

 ≫ 

U ovom trenutku presuda je prvostepena i čeka se potvrda višeg suda

  • 0
stan Foto: Shutterstock

Stanodavac iz grada Karlovac u Hrvatskoj je mesecima živeo u stanju teškog očaja, jer je imao neviđeni problem sa podstanarkom, kojoj je iznajmio trosobni stan u gradskoj četvrti Novi centar.

Čak 15 meseci nije htela da mu plati nijednu ugovorenu kiriju, a nije želela ni da se iseli.

Da stvar bude gora, on je plaćao i sve njene režije kako bi izbegao isključenja. Tužio je, dobio presudu kojom joj se nalaže iseljenje, ali ona ni tada nije htela da napusti stan. Na kraju ju je doslovno izbacio uz pomoć sudskih izvršitelja.

Ipak, tu nije došao kraj njegovim mukama. Podstanarka mu je ostala dužna čak 30.000 kuna, odnosno oko 4.000 evra za kirije, piše Jutarnji list. Budući da nije plaćala ni račune, ukupni dug se "popeo" na gotovo 50.000 kuna, što je otprilike 6.600 evra.

Usledila je njegova nova tužba za naplatu duga, pa je na Opštinskom sudu u Karlovcu upravo dobio i taj postupak, i u ovom trenutku presuda je prvostepena. Čeka se potvrda višeg suda.

Molbe i upozorenja

Karlovčanin je sa podstanarkom ugovor o zakupu stana od 74 kvadrata sklopio 1. aprila 2019. godine, sa ugovorenim zakupom od 2.000 kuna mesečno, i režijama na neodređeno vreme. Narednih devet meseci ona je račune i kirije podmirivala uredno, a onda je prestala da plaća sve troškove.

Stanodavac ne samo da je ostao bez iznosa ugovorenog za najam, nego je snosio i troškove njenih režija po opomenama, kako bi izbegao veći problem - isključenja. Istovremeno sa nagovaranjem da mu podmiri zaostale rate, pokušavao je da je molbama "natera" da se iseli, ali je ona to odbijala.

Enterijer soba kuhinja pare novac evri Foto: Shutterstock

Tužio je, mislio da je tu kraj, ali... Presuđeno jeste u njegovu korist i presuda je postala pravosnažna u februaru 2021, odnosno tačno godinu otkako je podstanarka odlučila da ne plaća račune. Međutim, ni to nije pomoglo, pa ju je iselio uz pomoć sudskog izvršitelja, odnosno deložacijom.

Kao što je mesecima ignorisala stanodavca, tako je ova Karlovčanka odučila da ignoriše i sud. Nije se pojavila ni na jednom ročištu, niti je ikada podnela odgovor na tužbu, a nikada nije uputila ni izvinjenje.

"Tuženoj se nalaže da tužiocu isplati iznos od 48.693,22 kune, zajedno sa zakonskom zateznom kamatom tekućom od 1.5.2021, pa do isplate u roku od 15 dana", zaključio je Opštinski sud u Karlovcu u svojoj presudi.

- Gospođa je bila izuzetno ljubazna u početku i svoje obaveze je uredno izvršavala. Ja sam, doduše, od prijatelja dobio upozorenje kako je ranije takođe ostavila neke dugove. Uskoro su počeli takvi problemi za nas. Shvatio sam to kada su počele da dolaze opomene. U početku je govorila da će sve platiti, pa onda da treba da joj legne neki veći novac, a na kraju nas je ignorisala - kaže ovaj stanodavac.

Neki bi, kaže, ušli u stan, promenili bravu i isterali stanara, što bi sigurno bilo efikasnije rešenje. On je odlučio da sve prepusti advokatu, ali se sve zbog, kako piše Jutarnji, "tromosti hrvatskog pravosuđa" - oteglo na 15 meseci.

Video: Kuća na točkovima: Penzioner našao idealno rešenje za život i putovanje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>