• 0

Premijer Severne Makedonije: "Sa ovom inicijativom smo korak bliže evropskim platama"

Danas se u Beogradu otvara Sajam vina koji predstavlja prvu konkretizaciju Incijative "Otvoreni Balkan"

  • 0
Ana Brnabić Ohrid Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

Otvaranjem Prvog međunarodnog sajma vina i turizma u Beogradu, inicijativa Otvoreni Balkan napravila je prvi korak ka uspostavljanju nove dinamike u regionalnoj saradnji, obezbeđivanju ekonomskog prosperiteta i bolje budućnosti, ocenio je premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

- Pogodnosti inicijative Otvoreni Balkan vidljive su, a intenzivno se radi na prevazilaženju administrativnih prepreka za sve što ce nam omogućiti korak bliže ka zacrtanom cilju. Mislim da smo na ozbiljnom putu da napravimo jedinstven region koji će građanima omogućiti brži prosperitet - rekao je Kovačevski.

Kako je naveo premijer Severne Makedonije, najvažnija konkretna pogodonost inicijative je ekonomska dimenzija, od koje korist imaju i građani i privreda.

- Sa Otvorenim Balkanom i svim aktivnostima u okviru incijative korak smo bliže evropskim platama, evropskom kvalitetu života, energičnoj ekonomiji i vladavini prava - rekao je makedonski premijer i dodao da će sve to uticati da ljudi budućnost vide u svojoj zemlji.

Naglasio je da je važno da se radi na unapređivanju ukupnih kapaciteta zemalja regiona, te da učešće Severne Makedonije na sajmu ima ogroman značaj za ekonomiju zemlje.

- Na sajmu će izlagati 42 makedonske vinarije i tri destilerije, a posetioci će imati priliku da se upoznaju sa 300 različitih makedonskih vina i rakija - istakao je premijer i dodao da će im se pridružiti i 10 proizvođača hrane, što je odlična prilika i za promociju turističkih kapaciteta Severne Makedonije.

Kovačevski je rekao da će na samitu u Beogradu, vlade i resorna ministarstva imati intenzivne razgovore o pronalaženju konkretnih načina da se se obezbedi dovoljno hrane i energenata kako bi se prebrodila najteža zima od Drugog svetskog rata.

- Posebna pažnja biće usmerena na to da region u svako doba ima obezbeđenu hranu i energente, uz nesmetani protok osnovnih prehrambenih prozivoda. Kao dobri susedi kao i do sada pomagaćemo jedni dugima - zaključio je Kovačevski kome je ovo prva zvanična poseta Beogradu.

Podsetimo, danas u 16 časova će za građane biće otvoren četvorodnevni Sajam vina inicijative Otvoreni Balkan.

Video: Vučić iz Ohrida: Očekuje se nastavak razgovora po pitanju deklaracije o nestalim osobama

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>