• 0

Da li će svetske cene nafte ostati stabilne ove godine? Stručnjaci imaju odgovor

JPMorgan održava skromnu procenu od 101 dolar po barelu do kraja godine

  • 0
svet, nafta Foto: shutterstock.com

Cene nafte će ostati stabilne do kraja godine, ali će tek neznatno pasti u 2023. godini, prema mišljenju grupe analitičara koji su razgovarali za CNBC.

Manjina smatra da će nafta nastaviti da raste u bliskoj budućnosti. Globalne cene nafte su skočile na više od 120 dolara po barelu nakon što je izbio rusko-ukrajinski rat, ali su poslednjih nedelja smanjene na nivo ispod 100 dolara po barelu.

Nafta se trenutno trguje po ceni od oko 95 dolara za barel, kada je u pitanju Brent, i za nešto manje od 89 dolara po barelu za američku WTI naftu.

Analitičari su za CNBC rekli da očekuju da će cene nafte ostati stabilne do druge polovine 2022. godine, iako su rekli da potencijalni uticaj ekonomske recesije još nije procenjen. U recesiji, cene nafte imaju tendenciju pada, što bi potrošačima moglo da pruži neku vrstu predaha.

JPMorgan održava skromnu procenu od 101 dolar po barelu do kraja godine. Nafta će u drugoj polovini 2022. pasti na prosečnih 101 dolar po barelu, rekla je Nataša Kaneva, šefica istraživanja globalnih sirovina u JPMorgan-u. Ona je predvidela da će cena barela biti 98 dolara 2023. godine.

Video: Vučić povodom glasina o poskupljenju gasa: Srbija je u problemu, to je neizdrživo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>