• 1

"Verovatan je dogovor": G7 danas o planovima za ograničenje cene ruske nafte

Ministri G7 trebalo bi da se sastanu putem video veze i najverovatnije da će objaviti saopštenje u kojem se izlažu njihovi planovi za implementaciju ovih mera

  • 1
Rusija Bugarska Gas

Foto-montaža: Shutterstock

Očekuje se da će ministri finansija Grupe sedam najrazvijenijih ekonomija danas učvrstiti planove o ograničavanju maksimalne cene otkupa ruske nafte u globalnoj trgovini, sa ciljem da se smanje prihodi Moskve koja vodi rat u Ukrajini, ali i ublaži pritisak na energetskom tržištu, saopštili su zvaničnici G7 agenciji Rojters, prenosi Tanjug.

Ministri G7 trebalo bi da se sastanu putem video veze i najverovatnije da će objaviti saopštenje u kojem se izlažu njihovi planovi za implementaciju ovih mera.

- Verovatan je dogovor - naveo je evropski zvaničnik G7, dodajući da nije poznato koliko će detalja biti otkriveno, kao što je nivo gornje cene po barelu, iznad kojeg bi zemlje koje se pridržavaju sporazuma odbile finansiranje i osiguranje za tankere ruske sirove nafte i tereta.

Britanski ministar finansija Nadim Zahavi rekao je u četvrtak u Vašingtonu da se nada da će ministri finansija G7 „imati saopštenje koja će pokazati da je moguć brži napredak ka ovom cilju”.

Portparol Bele kuće Karin Žan-Pjer odbila je juče da komentariše planove G7 za ograničenje cena, rekavši da ne želi „da prethodi tom sastanku“. "Čućemo više u petak kako će ovo funkcionisati, kroz partnerstvo sa našim saveznicima u G7. Verujemo da će ovo biti način da se zaista finansijski udari na Rusiju”, saopštila je portparolka Bele kuće.

Uprkos padu obima izvoza nafte iz Rusije, njen prihod po ovom osnovu porastao je u junu za 700 miliona dolara u odnosu na maj, zbog cena koje su rasle kao posledica rata u Ukrajini, saopštila je prošlog meseca Međunarodna agencija za energetiku, navodi Rojters.

G7 čine Britanija, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan i Sjedinjene Američke Države.

Neki zvaničnici u G7 su poručili da je ovakvom ograničenju potrebna šira podrška i doveli su u pitanje da li mera može biti uspešna bez učešća velikih potrošača nafte Kine i Indije, za koje je malo verovatno da će podržati plan.

Ali drugi zvaničnici G7 su rekli da su Kina i Indija izrazile interesovanje za kupovinu ruske nafte po još nižoj ceni u skladu sa ograničenjem, prenosi britanska agencija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    2. septembar 2022 | 13:47

    " cene otkupa ruske nafte u globalnoj trgovini" - ОВИ баш ништа не виде. Не могу ни своју, а камоли глобалну трговину да контролишу. Русија им рекла да неће моћи ни да купе од ње, хехе...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>