• 17

Mali: Razgovaraćemo o povećanju minimalne zarade od 1. januara

Ministar je najavio da bi povećanje trebalo da bude za 14 odsto

  • 17
MINIMALAC PENZIJE MALI

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će pokušati da minimalna zarada od 1. januara godine bude povećana za 14 odsto i da iznosi oko 40.000 dinara, odnosno 350 evra što je, kako je ocenio, ogroman skok imajući vidu krizu koja potresa celu Evropu.

Mali je podsetio da je juče razgovarao o tome na kolegijumu socijalno-ekonomskog saveta i to kako sa predstavnicima poslodavaca, tako i sa predstavnicima sindikata.

- Za nas je važno da ljudi opet osete krizu što manje. Veoma je važno da povećamo plate, penzije, iznad nivoa inflacije tako da u realnom iznosu građani ne samo da imaju održan životni standard ili taj nivo, nego da to bude još bolje u uslovima ove krize - objasnio je Mali.

Navodeći da su poslodavci kazali da u tom slučaju može doći i do otpuštanja radnika jer pored povećanja cene gasa, struje i problema sa plasmanom proizvoda, nisu sigurni da će moći da održe poslovanje, Mali kaže da će država da preuzme povećanje minimalne zarade.

Podsećajući da je 15. septembar zakonski rok da se definiše minimalna zarada, ministar navodi da im je namera da dođu na 60 odsto opterećenja zarade.

Mali ističe i da je minimalna zarada samo deo paketa.

- Nama će od 1. januara rast plata u javnom sektoru biti 12,5 odsto, pritom za one koji su u vojsci povećanje plata biće 25 odsto, a penzije već od 1. novembra povećane od 9 odsto i od 1. januara dodatnih 11,2 ili 11,3 odsto, tako da kumulativno ćemo za 20,2 - 20,3 odsto povećati penzije - istakao je ministar.

Video: Siniša Mali: Srbija će skladištiti 500 mln kubika gasa u Mađarskoj

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oo

    2. septembar 2022 | 09:27

    Aj ti živi sa 40 000, i uđi malo u prodavnice da vidis cene

  • Soda

    2. septembar 2022 | 09:35

    Povećanje je kad cene miruju a zarada raste i kad možemo kupiti više.koliko god da povećate kupovna moć je manja, sve pojede poskopljenja i inflacija.Nikad gore .

  • Milan

    2. septembar 2022 | 09:34

    Dao bog da ti i tvoji živite od te plate. Čuj ogroman skok

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>