• 28
 ≫ 

Završen Samit inicijative Otvoreni Balkan: Potpisan važan dokument u oblasti prehrambene bezbednosti

 ≫ 

Dokument se odnosi na garancije da će Srbija, Severna Makedonija i Albanija imati prioritet u međusobnoj razmeni osnovnih životnih namirnica

  • 28
Otvoreni Balkan

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Na samitu u okviru inicijative Otvoreni Balkan danas je u Palati Srbija potpisan sporazum koji će regulisati saradnju u oblasti prehrambene bezbednosti.

- Samo između Srbije i Severne Makedonije u odnosu na prošlu godinu uvećao se broj kamiona za 1033, te sada, umesto 7.000 imamo 8.000 kamiona koji saobraćaju između naše dve zemlje. Povećana je trgovinska razmena sa svim zemljama inicijative, delimično zbog viših vrednosti, ali pre svega pojačane trgovine i to za 12,5, odnosno 29 odsto, u zavisnosti sa kojom zemljom je reč iz ugla Srbije - istakao je predsednik Vučić.

On je naglasio da je na samitu razgovarano i o važnim energetskim projektima, ukazujući da bi situacija bila bolja da Srbija ima gasnu konekciju sa Severnom Makedonijom, koja nema gas, a naša zemlja nema kapacitete.

- Mi to možemo narednih godina da rešavamo da bi neku kasniju godinu dočekali spremniji. Albanija ima ugalj, mi nedostajući ugalj. Gledaćemo kako da učinimo narednih godina sve što je u interesu svih nas - zaključio je Vučić.

Sporazum o mehanizmima prehrambene sigurnosti na Zapadnom Balkanu potpisali su ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede Severne Makedonije Ljupčo Nikolovski i ministarka poljoprivrede Albanije Frida Krifka.

Rama: OB  treba da zatraži dodatnu finansijsku pomoć od Evropske unije

Otvoreni Balkan

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da bi zemlje OB trebalo da zatraže od EU dodatnu finansijsku podršku za budžete tri države zbog energetske krize i predstojeće zime i najavio da će biti formirana zajednička Agencija za strana ulganja Otvorenog Balkana Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Kako je rekao zemlje EU imaju sopstvene budžete i zajednički, dok zemlje OB imaju samo svoje nacionalne budžete i da smatra da bi trebalo da se lideri Srbije, Albanije i Severne Makedonije obrate pisanim putem Briselu i drugim zemljama članicama i zatraže dodatnu finansijsku podršku za budžete.

- Možete da imate novac, ali ne možete da kupite energente, zato nam je potrebna saradnja. Pozivam ponovo EU da ne ponovi sa nama sramotno ponašanje koje se desilo tokom pandemije, mi se veoma dobro sećamo kako su zemlje ZB bile prinuđene da se okrenu Kini, Rusiji, Turskoj da počnu spasilačke operacije sa lekarima jer je EU gledala samo sebe. Na svu sreću svi lideri EU priznali da je potrebna nova politička zajednica u Evropi i strateška EU da se to ne ponovi i sada EU govori o dodatnim sredstvima podrške kako bi se ova sitaucija rešila - istakao je Rama.

Crna Gora će imati predstavnika u kriznoj grupi

Otvoreni Balkan

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Crna Gora će, iako nije članica Otvorenog Balkana, delegirati svog predstavnika u Kriznu grupu za bezbednost hrane i energenata te inicijative, jer je to važno pred nastupajuću jesen i zimu, izjavio je danas crnogorski premijer Dritan Abazović.

- Na sastanku Krizne grupe za bezbednost hrane i energenata smo tražili da Crna Gora delegira člana, i uzimam obavezu da to u Vladi Crne Gore uradimo, da predložimo člana, i to je prihvaćeno iako nismo punopravni članovi Otvorenog Balkana - rekao je Abazović ističući nadu da će se svi uskoro sresti u Crnoj Gori na nekom sličnom skupu.

Ublažavanje posledica energetske krize

Otvoreni Balkan

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je danas da bi između te zemlje i Srbije trebalo da bude napravljen gasni interkonektor, kao i da će Severna Makedonija ponuditi Srbiji i Albaniji struju ako bude imala višak u svojoj proizvodnji, dok sa druge strane Srbija ima gas, a Albanija radi na projektu razvoja LNG terminal (za tečni prirodni gas) u luci Valona.

- Ako budemo imali viška u proizvodnji struje, ponudićemo Srbiji i Albaniji. Srbija ima gas, ali nije napravljen gasni interkonektor između dve zemlje i to moramo da uradimo srednjeročno - istakao je Kovačevski odgovarajući na pitanje novinara koja će to biti gasna ruta između Srbije i Severne Makedonije, zatim u vezi sa pronalaskom rezervi gasa i nafte u Albaniji i kako će Otvoreni Balkan pomoći zemljama članicama kada je reč o enegetici.

Kovačevski je kazao je ta zemlja stavila u pogon sve kapacite za proizvodnju struje, navodeći da se sve zemlje suočavaju sa nestašicama struje i visokom cenom energenata i sirovina za proizvodnju struje.

- Ako pogledate, gasa i nafte nema dovoljno za snabdevanje. Političari koji daju ovim nestašicama političku dimenziju... to nije tačno, jer gasa nema dovojno zbog rata u Ukrajini, a zbog toga ima manje nafte, slabi i protok vetra, suša je u Evropi, ne može da se računa na nuklearke u Francuskoj i Nemačkoj... - rekao je Kovačevski i dodao da visoke cene znače i manje snabdevanje.

Dodao je da je najkvalitetniji ugalj iz Albanije i Grčke, ali da je pre koštao 43 evra po toni, dok je sada više od 90 evra, kao i da je transport poskupeo.

Poručio je da treba da se izgradi i gasovod između Soluna i Severne Makedonije. Kovačevski kaže da Albanija razvija luku Valona sa LNG terminalom i ističe da je za međusobnu podršku zemalja OB potrebno da se uloži u izgradnju gasovoda, železnice i puteva.

Dodao je da u Severnoj Makedoniji prave solarne parkove i da su ponudili Srbiji i Albaniji da to bude regionalni projekat.

Pred početak bilateralnih razgovora

Pre početka dvočasovnog sastanka, na samitu se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić:

- Od uspeha projekta inicijative Otvoreni Balkan zavisi koliko ćemo uspeti da osiguramo dobru ekonomsku budućnost naših zemalja. Uspostavljanje zelenog koridora dovelo je do povećanja od 17 odsto trgovinske razmene - istakao je on i dodao:

- Sporazum koji danas potpisujemo značiće da kada bilo koja od naših zemalja donese odluku o zabrani izvoza određenih namirnica to znači da se takva odluka neće odnositi na nas međusobno.

Predsednik se osvrnuo i na važnost izdavanja prvih radnih dozvola, za koje smatra da će biti prekretnica u razvoju zemalja inicijative OB.

-  Za nas je veoma važno osnivanje radne grupe za prevenciju krize, pošto znamo da nam se približavaju teška jesen i zima - istakao je Vučić.

Premijer Albanije Edi Rama takođe je ukazao na značaj inicijative Otvoreni Balkan u vreme ekonomske krize.

- Zahvaljujući OB mogli smo da odmrznemo zabranu izvoza žita i da preduzmemo neophodne korake za energetsku bezbednost u vreme kada se snabdevanje energijom pretvorilo u dramatični problem na svetskom nivou. Naša želja da objedinimo snage dovodi nas danas do potpisivanja ugovora o bezbednosti prehrambrenih proizvoda -  istakao je Rama.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski istakao je da će saradnja biti važna uzimajući u obzir nestašice hrane na globalnom nivou.

- Obavezaćemo se na stabilnost u snabdevanju hrane, pomogaćemo se kada god je neophodno, kako bi trebalo da rade komšijske zemlje. Neće biti prepreka, obezbedićemo stabilni promet bez restrikcija za pšenicu, so, šećer i druge proizvode - naglasio je Kovačevski.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija istakao je želju za pristup BiH u inicijativu Otvoreni Balkan, kao jedinstvenom ekonomskom prostoru u kom važe trgovinske slobode, isti onaj koji važi u Evropskoj uniji.

- Oni su omogućili povećanje broja zaposlenih, oni su omogućili i uplatili u budžet 18,8 odsto više nego prošle godine. Obezbedili su snabdevanje naftnim derivatima u veoma teškim uslovima. To je ona poslovna zajednica koja je omogućila dovoljne količine električne energije za BiH - istakao je Tegeltija.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović istakao je da je "vreme da izaberemo mir i progres, i da veća fleksibilnost granica ne znači menjanje istih, već veću šansu za pomirenje"

- Ovu inicijativu doživljavam kao jako uspešnu, i za kratko vreme je dokazala da može da obezbedi sigurnost - dodao je Abazović.

Šef diplomatije Mevlut Čavušoglu naglasio je da inicijativa Otvoreni Balkan pruža pristup tržištu rada.

- Takođe, priznavanje diploma i dokumenata će biti dobro za mlade na Balkanu. Ovo je nešto što će se pozabaviti odlivom mozga sa kojim se součava Zapadni Balkan, takođe omogućiće i poboljšati direktne strane investicije - istakao je Čavušoglu i dodao:

- Rat u Evropi pokazuje koliko smo ranjivi, dolazi zima i ne postoji recept osim solidarnosti.  U Turskoj radimo da primenimo zeleni dogovor iz Istanbula. Mi vidimo inicijativu kao most između Zapadnog Balkana i Evropske unije. Nadamo se da će još više zemalja pristupiti.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto poručio je da je Mađarska spremna da se pridruži saradnji zemalja članica OB.

- Mađarska je spremna da se pridruži ovoj uskoj i bliskoj saradnji zemalja OB, kada je reč o integrisanim energetskim tržistima, bilo da je reč o gasu, struji i razmeni energije. Spremni smo da se pridružimo i bliskoj saradnji kada je reč o obezbeđivanju bezbednosti hrane, kao i kada je reč o privlačenju investicija u ovom regionu - rekao je Sijarto dodajući da bi to moglo da se desi već do samita u Budimpešti ukoliko nije previše ambiciozno.

U 11 sati uslediće sastanak lidera sa predstavnicima institucija zaduženim za privlačenje investicija u okviru inicijative Otvoreni Balkan, a potom i sastanak sa predstavnicima kriznih grupa za snabdevanje hranom i energentima, kao i potpisivanje bilateralnih dokumenata.

Dva najvažnija dela dokumenta koji će danas biti potpisan odnosiće se na garancije da će Srbija, Severna Makedonija i Albanija imati prioritet u međusobnoj razmeni osnovnih životnih namirnica, kako bi stanovništvo tih zemalja imalo dovoljno hrane u kriznim situacijama, kao i na mehanizme sprečavanja reeksporta hrane na treća tržišta.

Podsetimo juče je otvoren četvorodnevni Sajam vina koji predstavlja prvu konkretizaciju Incijative Otvoreni Balkan.

Video: Vučić: Ovo je nezaustavljiva inicijativa ljudi na Balkanu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>