• 2

Potpisan Memorandum o saradnji Srbije i Albanije u energetici

Set bilateralnih dokumenata potpisan je na samitu inicijative Otvoreni Balkan u Palati Srbija

  • 2
Otvoreni Balkan Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović i ministarka infrastrukture i energetike Albanije Belinda Baluku potpisale su danas, na Samitu Otvorenog Balkana u Beogradu, Memorandum o razumevanju između dva ministarstva, koji predviđa međusobnu podršku kod ulaganja u nove kapacitete i posebno kada je reč o izgradnji LNG terminala (za tečni prirodni gas) u Albaniji.

Memorandum je potpisan u Palati Srbija u prisustvu lidera zemalja Otvorenog Balkana i regiona ZB.

Dokument predviđa i razvoj elektroenergetskih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore energije i povezivanje u ovim oblastima, kao i razmenu naučnih i tehnoloških istraživanja u oblasti zelenih izvora energije, te unapređenje poslovnih i privrednih veza u oblasti energetike, uključujući korišćenje transportnih, prenosnih i skladišnih kapaciteta.

Takođe, predviđena je i saradnja u oblasti geologije i rudarstva, s posebnim akcentom na čistije tehnologije i održivi razvoj.

U Palati Srbija potpisan je i Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti filma i audiovizuelnih delatnosti na Zapadnom Balkanu.

Dokument su potpisale ministarka kulture Srbije Maja Gojković, ministarka kulture Albanije Elva Margariti i ministarka kulture Severne Makedonije Bisera Kostadinovska Stojčevska.

Memorandum je nastavak prethodno potpisanog Memoranduma iz oblasti kulture iz jula 2021, kojim predviđa osnivanje zajedničkog koprodukcionog fonda Otvorenog Balkana za filmske profesionalce.

Zatim je potpisan Operativni plan u oblasti civilne zastite između Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Potpis su stavili pomićnik ministra MUP-a Srbije i načelnik Sektora za vanredne situacija Luka Čašić, zamenik direktora Direkcije za zaštitu i spašavanje Severne Makedonije Zulfikar Zejnualai i generalni direktor Nacionalne agencije za civilnu zaštitu Miinistarstva odbrane Albanije Haki Čako.

Operativni plan je nastavak prethodnog sporazuma o saradnji u civilnim i vanrednim situacijama iz jula 2021.

Video: Vučić: Ovo je nezaustavljiva inicijativa ljudi na Balkanu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>