• 5
 ≫ 

Vučić: "Ove godine nas očekuje dve milijarde evra trgovinske razmene sa Slovenijom"

 ≫ 

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za medije rekao da je uvek zadovoljstvo primiti predsednika Pahora u goste

  • 5
Aleksandar Vučić, Predsednik Slovenije Borut Pahor

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Trgovinska razmena Slovenije i Srbije ove godine prećiće dve milijarde evra, što je veliki uspeh i govori o prijateljstvu i međusobnom poverenju dve države, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle razgovora sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom i istakao da je izuzetno zadovoljan ovim podatkom, koji govori da poslovni ljudi obe zemlje pronalaze tržište i mesto za investicije u Srbiji i Sloveniji.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za medije rekao da je uvek zadovoljstvo primiti predsednika Pahora u goste, za kojeg je rekao da je iskreno angažovan u rešavanju brojnih regionalnih pitanja i na odgovoran i ozbiljan način im prilazi, prenosi Tanjug.

Preneo je da je Pahor u Beograd došao uoči Samita inicijative Brdo-Brioni, kojem će, najavio je, prisustvovati delegacije Srbije 12.septembra, koju će on predvoditi i naglasio da su razgovarali o tome kako i na koji način, ako postoji mogućnost na tom skupu usvoji zajednički dokument.

Vučić je podsetio da različito gledaju na statusno pitanje Kosova, ali je najvažnije što uvek gledaju kako i na koji način da dodatno podstaknu evropsku perspektivu, sačuvaju i osiguraju trajni mir, što je najviši i najvažniji interes Srbije i Slovenije.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

- Ono što pokušavamo je da izbegnemo stvaranje vrste „savršene oluje" koja bi napravila probleme za sve. Zato smo razgovarali o dijalogu Beograda i Prištine, situaciji u drugim delovima našeg regiona, sveukupnoj atmosferi, kao i kako koja zemlja dočekuje predstojeću zimu, kakva je energetska situacija, kako možemo jedni drugima da pomognemo. Sva ta iskustva koja smo razmenili će nekome dobro doneti - uveren je on.

Ključno pitanje je veza između teške energetske sitiacije, predstojeće jeseni i zime i svih dodatnih političkih pitanja koji bi mogli nastati u regionu, dodao je Vučić.

Preneo je da je zamolio slovančkog kolegu, ukoliko bude u mogućnosti i ako bude na dnevnom redu EU ta tema, da i Zapadni Balkan bude deo podrške u novcu za uvezenu struju ili jedan deo potrošene energije.

- Ne mislimo da treba da dobijemo onoliki udeo kao članice Unije, ali sve što možemo da dobijemo bilo bi značajno za snabdevanje i potpuno finansijsku stabilnost ne samo za Srbiju već sve zemlje - rekao je on.

Ocenio je bilateralne odnose dobrim i izrazio očekivanje da će, posle formiranja Vlade Srbije, biti održana zajednička sednica dve vlade i da će uslediti nove investicije.

Kazao je da se hvalio Pahoru Sajmom vina, na kojem je danas premijerka Ana Brnabić celo jutro.

- Ja sam se na tom Sajmu dobro pokazao dan pre toga, i to su svi primetili. Danas se nadam da će Pahor imati vremena da ode do Sajma da vidi kako smo to uradili, jer ima mnogo izvanrednih slovenačkih izlagača, koji su uvek dobrodošli. Hvala što rado, dolascima u Beograd pokazujete poštovanje prema ovoj zemlji - zaključio je Vučić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    3. septembar 2022 | 17:38

    Razmene cega,sta mi njima,a sta oni nama?Ovako - prazne price,kao i uvek...

  • ...

    3. septembar 2022 | 16:20

    Koliko od toga mi njima izvozimo?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>