• 4
 ≫ 

Švedska najavila hitne mere, Finska na istom putu: "Zabrinutost je zajednička"

 ≫ 

Premijerka Magdalena Anderson rekla je da će proizvođačima električne energije biti ponuđeno stotine milijardi kruna finansijske pomoći

  • 4
švedska posao

Foto: Shutterstock

Švedska je ovog vikenda najavila pružanje hitne finansijske pomoći proizvođačima električne energije, jer je premijerka te zemlje, Magdalena Anderson, upozorila da bi odluka Rusije o zaustavljanju isporuka gasa Evropi mogla da izloži Švedsku ozbiljnom pritisku.

Ona je juče navela da će Vlada Švedske proizvođačima električne energije ponuditi stotine milijardi kruna za finansiranje.

Ministri energetike iz EU takođe treba da razmotre preduzimanje dodatnih koraka za ublažavanje nedostatka likvidnosti za energetske kompanije u celom bloku, i o tome će biti reči na hitnom sastanku u petak, piše FT.

Odluka Švedske je usledila nakon što je Rusija u petak rekla da više neće snabdevati gasom, preko gasovoda Severni tok 1.

- Jučerašnja (02.09.2022.) objava ne samo da rizikuje da dovede do ratne zime, već i ugrožava našu finansijsku stabilnost - rekla je Anderson juče, 3. septembra. Osim nje, oglasila se i finska ministarka finansija Anika Saariko.

Ona je navela da će i njena zemlja delovati. "Zabrinutost je zajednička. Slične pripreme su već u toku u Finskoj".

 

 

Podsećamo, RT je u petak javila da je snabdevanje Evrope gasom prekinuto na "neodređeno vreme" zbog, navodno, kvara turbine. O tome se, zvaničnim saopštenjem, oglasio Gasprom.

Prema navodima kompanije, dobila je upozorenje od ruskog industrijskog regulatora Rostekhnadzora o kvaru turbine. Problemi su, prema pisanju medija, otkriveni tokom planiranih radova na održavanju.

Evropski komesar za ekonomiju, Paolo Đentiloni, nedavno je rekao novinarima: "Ne plašimo se Putinovih odluka, tražimo od Putina da poštuje ugovore, ali ako oni ne poštuju svoje ugovore, spremni smo da reagujemo".

Video: Pošta Srbije pocela da izdaje turističke vaučere od 15.000

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sundjer Bob

    4. septembar 2022 | 13:50

    Gledajuci ovu sliku mere su odlicne...

  • Milan

    4. septembar 2022 | 14:20

    Samo vi podržavajte Ameriku....O glavu ce vam se obiti kad tad. Lagano samo pukli ste i tek ce te puci

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>