• 0
 ≫ 

Dve glavne nagrade za makedonska i sedam za vina iz Srbije: Za desetak dana počinju pripreme za naredni sajam

 ≫ 

Pored trofeja, 12 vina je osvojilo platinastu medalju, 85 zlatnu, 187 srebrnu, a 163 bronzanu

  • 0
Vinska vizija, sajam vina

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Prvi međunarodni sajam vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana", pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, zatvoren je danas proglašenjem najboljih vina, od kojih su glavne nagrade - Trofej Otvorenog Balkana dobila dva makedonska i sedam vina iz Srbije.

- Albanija nije dobila trofej, ali je dobila puno zlatnih medalja - rekao je za Tanjug domaćin sajma, predsednik Udruženja vinara i vinogradara Stevan Rajta, koji je nagaslio da već za desetak dana počinju pripreme za naredni sajam, kako bi celom svetu pokazali šta Otvoreni Balkan još može konkretno i lepo da uradi.

- Želimo da ovo bude poseban početak nove vinske kulture u Srbiji - rekao je Rajta i ocenio da je Vinska vizija OB pokazala i početak nove budućnosti za tri zemlje koje čine tu inicijativu.

Naglasio je da je na ocenjivanju bilo više od 600 vina, od kojih je 400 dobilo platinaste, zlatne, srebrne i bronzane medalje i plakete, a ocenjivao ih je međunarodni žiri sastavljen od eksperata iz celog sveta, među kojima je bilo i petoro nosilaca titule "Master of Wine" - najprestižnije titule u vinskom svetu.

- Dobiti dobru ocenu, međunarodnu, od takvih eksperata na čelu sa Karolin Gilbi, ekspertom za vina Balkana i Jugoistočne Evrope pomaže svim vinarima da im vina budu međunarodno prepoznata i da lakše osvoje tržište - rekao je on.

Trofeji za najbolja vina dodeljeni su u devet kategorija - crveno vino, belo, roze, oranž, slatko, penušavo, pojačano, kao i za belo i crveno vino od autohtone sorte.

Pored trofeja, 12 vina je osvojilo platinastu medalju, 85 zlatnu, 187 srebrnu, a 163 bronzanu.

- Pokazali smo da naš deo Evrope može da pokaže nešto sasvim novo, lepo i elegantno. Ovo je bio poslovni sajam, vinarima smo ponudilil nova tržišta, a svetu pokazali da možemo da se udružimo i stvorimo potpuno novu klimu. Takvu sliku smo i poslali u svet da želimo da širimo zajedništvo, gostoprimstvo, rad i ekonomiju, da politiku možemo da ostavimo sa strane - rekao je Rajta.

Naglasio da je sajam prilika da se krene mnogo dalje i da sve bude mnogo bolje.

Podsetio je da je sajam podrazumevao i promociju hrane, koja nema veštačkih sastojaka, kao i turističku ponudu prelepog Balkana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>