• 0
 ≫ 

Mera teška 2,5 milijarde evra: Dogovorena "kočnica za cenu struje" u Austriji

 ≫ 

Granica je određena na 2.900 kilovatsati, a za sve preko toga - plaćaće se aktuelna cena na tržištu

  • 0
grejanje, grejalica, zima, Struja štednja struje Foto: Shutterstock

Austrijska vlada dogovorila je dugo razmatranu "kočnicu za cene struje", sa ciljem umanjenja tereta po građane, a dogovor bi mogao biti usvojen već u sredu.

Prema dogovoru koalicionih partnera - Narodne partije Austrije (OVP) i Zelenih - svako domaćinstvo će dobiti subvencionisanu cenu struje za 80 odsto prosečne prošlogodišnje potrošnje jednog austrijskog domaćinstva.

Granica je određena na 2.900 kilovatsati, a za sve preko toga - plaćaće se aktuelna cena na tržištu.

Pregovori ministarstava energetike i finansija završeni su dogovorom da cena kilovat sata struje za oko 2.900 potrošenih kilovatsati po domaćinstvu bude na 10 centi, a kada se prekorači ta potrošnja - ona će biti po uobičajenoj tržišnoj ceni.

Ovaj dogovor, kako kažu u vladi Austrije, treba da donese godišnje rasterećenje domaćinstvima u visini od oko 500 evra, a ima za cilj i da navede građane na štednju struje.

Za sprovođenje ove mere vlada će staviti na raspolaganje oko 2,5 milijarde evra.

- "Kočnica za cenu struje" će biti usvojena - najavio je kancelar Karl Nehamer, dodajući da će mera biti usvojena u sredu na vladi, kako bi se što pre mogla primeniti. Trenutno se, dodao je, radi na poslednjim detaljima.

Inače, parlament meru vlade mora da odobri, a to će biti u oktobru, pa će rasterećenje početi da se primenjuje od decembra. Vlada Austrije planira, ne samo rasterećenje za domaćinstva, već i za privrednike, a posebno mala i srednja preduzeća, ali još nije postigla konačan dogovor oko takvih mera.

Video: Poznato koliko će struja u Srbiji da poskupi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>