• 5
 ≫ 

Prvi put u 20 godina evro na ovakvom minimumu: Za sve je "kriv" potez Gasproma

 ≫ 

Indeks dolara, koji meri dolar u odnosu na šest glavnih valuta, premašio je novi maksimum u dve decenije

  • 5
Pare novac evri

Foto: Shutterstock

Evro je pao ispod 0,99 dolara prvi put u 20 godina, nakon što je Rusija rekla da će zatvoriti svoj glavni gasovod za Evropu na "neodređeno vreme".

Evro se kretao malo ispod nivoa od 0,99 kada su evropska tržišta otvorena danas, 5. septembra, trgujući na 0,9893 u odnosu na američki dolar, nešto posle 8h po londonskom vremenu.

Ranije ujutru, jedinstvena valuta je dostigla minimum od oko 0,9881 dolara.

Indeks dolara, koji meri dolar u odnosu na šest glavnih valuta, premašio je novi maksimum u dve decenije pošto je britanska funta skliznula zbog straha od snabdevanja energijom. Takođe, japanski jen je oslabio u odnosu na USD.

U petak je ruski snabdevač energijom, Gasprom, rekao da neće nastaviti snabdevanje Nemačke prirodnim gasom kroz ključni gasovod Severni tok 1, a kao razlog je naveo kvar na turbini.

Saopštenje je objavljeno nekoliko sati nakon što je Grupa sedam ekonomskih sila dogovorila plan za uvođenje ograničenja cena ruske nafte. Ta vest, inače, dolazi uoči sastanka Evropske centralne banke u četvrtak, kada ekonomisti očekuju da podigne svoju referentnu kamatnu stopu na depozite sa 0 na 0,75 odsto.

- Očekujemo da Rusija poštuje ugovore koje ima, ali čak i ako se naoružavanje energije nastavi ili poveća kao odgovor na naše odluke, mislim da je Evropska unija spremna da reaguje - rekao je Paolo Đentiloni, evropski komesar za ekonomiju, piše CNBC.

Video: Vučić: Nemačka ima 55 odsto zavisnost od ruskog gasa mi 100 odsto

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    5. septembar 2022 | 09:38

    Glupi evropljani, digli amerikance a sebe ukanalili!!!

  • Nikolas

    5. septembar 2022 | 10:47

    RUSI PORUCUJU GRADJANIMA EU-AKO VAM JE HLADNO U STANU ,STANITE U COSAK,TU IMA 90 STEPENI !!!

  • Шта

    5. septembar 2022 | 09:50

    То вас брига ??!Штампање новца без покрића нема никакву вредност ни долар ни Еуро а о динарима да не причамо??!Рубља може да држи нормалан курс јер није одштампан а има покриће Гас Нафта Злато??!Ваљда вам се вођа отрезнио па нек објасни??!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>