• 1

Šuljginov: "Evropa se neće osloboditi ruskog gasa do 2027. godine, ali Gasprom se okreće Istoku"

EU je postavila planove da smanji uvoz za dve trećine do kraja godine

  • 1
Evropa Rusija gas

Foto: Shutterstock

- Velika je verovatnoća da Evropa neće moći da se oslobodi ruskog gasa čak ni do 2027. godine, a Rusija će nastaviti isporuku energetskih resursa prijateljskim državama i preusmeriti ih u slučaju da zemlje G7 postave limit za cenu ruske nafte i gasa - saopštio je ministar energetike, Nikolaj Šuljginov, za TAS S.

EU je postavila planove da smanji uvoz za dve trećine do kraja godine, ali i da isključi ruski gas u potpunosti do 2027. Tu situaciju bi potencijalno mogla da iskoristi Norveška.

- Za taj cilj, oni moraju biti sigurni da će to moći da urade do 2027. Situacija sa cenama dokazuje da to nije tako jednostavno. Evropa se teško može osloniti na bilo koga osim na SAD, koje povećavaju proizvodnju tečnog prirodnog gas (LNG) - rekao je Šuljginov i izneo stav da će predstojeća zima pokazati koliko je realno uverenje Evrope da može bez ruskog gasa.

Prema njegovim rečima, to će zapravo dovesti do zastoja industrije, uključujući i hemijsku, i proizvodnje električne energije na gas i to će, kaže, biti potpuno nova situacija za Evropljane.

- Bilo koje radnje, uključujući i uspostavljanje gornje granice cena nafte i gasa, stvaraju uslove za deficit i povećavaju raspon i brzinu kretanja cena. Rusija će kao pouzdan partner obezbeđivati energetske resurse partnerima u prijateljskim državama i, svakako, zasititi domaće tržište - istakao je ruski ministar za TAS S, u intervjuu na marginama Istočnog ekonomskog foruma, koji se po sedmi put održava u Vladivostoku (od 5. do 8. septembra).

Šuljginov je saopštio i da Gasprom razmatra mogućnost za ubrzano preusmeravanje snabdevanja gasom sa zapada na istok i da su skoro završeni projektni materijali za izgradnju gasovoda do Kine preko Mongolije. On je još naveo da će protok prirodnog gasa preko gasovoda Severni tok biti nastavljeno kada se završe ugovoreni radovi na remontu turbina.

Video: Male solarne elektrane niču na krovovima u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari