• 0
 ≫ 

Počinje šesti privredni sajam: 5 stvari koje treba da znate o "EXPO-RUSSIA SERBIA 2022"

 ≫ 

U pitanju je tradicionalna manifestacija koja okuplja ruske i srpske kompanije, mala i srednja preduzeća

  • 0
Rusija Srbija Foto: Telegraf.rs

Danas, 7. septembra, u Beogradu počinje šesti po redu međunarodni privredni sajam "EXPO-RUSSIA SERBIA 2022", koji je ujedno i najveća i najznačajnija izložba rusko-srpske ekonomske saradnje.

Svečana ceremonija povodom početka Sajma organizovana je u hotelu "Metropol Palace". Događaj je otvorio Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji, a otvaranju prisustvuju i drugi zvaničnici iz dve zemlje.

"EXPO-RUSSIA SERBIA 2022" je tradicionalna manifestacija koja okuplja ruske i srpske kompanije, mala i srednja preduzeća i koja je dosad značajno doprinela jačanju ekonomskih odnosa dve zemlje: o tome govori i podatak da je na pet prethodnih sajmova potpisano više od 300 ugovora o saradnji Srbije i Rusije.

I ove godine, na Sajmu će se predstaviti firme iz različitih grana industrije, a to su energija, rudarstvo, saobraćaj, građevinarstvo, industrija nafte i gasa, IT, medicina, farmacija, zdravstveni turizam.

Rusija Srbija Foto: Telegraf.rs

Izdvajamo i 5 aktuelnih tačaka koje su istaknute na današnjoj ceremoniji u Beogradu.

  1. Bez obzira na sankcije, nastavlja se saradnja između Srbije i Rusije na istom nivou, uključujući kompanije iz Republike Srpske, odnosno Bih. To je danas u svom uvodnom obraćanju potvrdio ambasador Rusije u Srbiji. 
  2. Od trgovine i energetike, do nauke, medicine i kulture - strateška saradnja dve zemlje se nastavlja i u 2022, uprkos epidemiološkoj situaciji. 
  3. Srpsko-ruski ekonomski i društveni odnosi nastavljaju da jačaju, uz korišćenje mogućnosti slobodne trgovine. Konstatovano je i da više od 50% stanovništva u mnogim zemljama zahteva ukidanje sankcija Rusiji, jer se sprema "teška" zima, dok inflacija dostiže rekordne, dvocifrene nivoe. 
  4. Cilj manifestacije je proširenje trgovinsko-ekonomskih odnosa između Rusije i Srbije na bazi Sporazuma o slobodnoj trgovini
  5. Republika Srpska odlučno kaže da neće uvoditi sankcije Rusiji. Ideja je da proizvodnja u RS nadalje bude isplativa, a izvoz će biti prioritet. 

Video: Održan Međunarodni sajam Poljoprivrede u Novom Sadu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>