• 0

Šta smo sve kao kompanija naučili za ovih 20 godina

Kompanija Schneider Electric ove godine proslavlja jubilarnih 20 godina poslovanja u Srbiji i Crnoj Gori

  • 0
Schneider Electric, Ksenija Karić

Foto: Schneider Electric

Na čelu jedne od najdugovečnijih stranih kompanija koje rade u zemlji danas je Ksenija Karić, koja je za Telegraf najavila neke od novih projekata i osvrnula se na prethodne dve decenije.

- Održivost ostaje naša ideja vodilja kroz sve ove godine poslovanja - ističe Ksenija Karić i dodaje da je Schneider Electric, kao kompanija koja je lider u oblasti energetike, svoje ponašanje i poslovanje strateški usmerila na održivost i smanjenje negativnih posledica globalnog zagrevanja.

Danas, nakon 20 godina poslovanja, kako ističe Ksenija Karić, Schneider Electric u Srbiji i Crnoj Gori okuplja više od 100 lokalnih firmi, u mreži partnera, koja će se i dalje širiti. Dobra saradnja sa lokalnom zajednicom, podržavanje lokalnog tržišta kroz širenje mreže partnera (na taj način podržava se više hiljada radnih mesta), upravo je jedna od važnih stavki koja je doprinela i nama kao kompaniji, a i zemlji u kojoj poslujemo, ocenila je direktorka Schneider Electric za Srbiju i Crnu Goru i dodala da se na taj način osnažuju lokalne kompanije i doprinosi rastu domaće privrede.

- Pomogli smo velikom broju kompanija da unaprede svoje poslovanje, naročito sektoru malih i srednjih preduzeća. Digitalizacija predstavlja ogromnu priliku za mala i srednja preduzeća da urade više, više sarađuju, pristupe novim tržištima, veštinama i alatima i stvore uspešnija preduzeća, posebno u tim izazovnim vremenima. Bilo da se radi o smanjenju troškova (kroz uštedu energije i efikasnosti) ili pristupu novim platformama ili veštinama koje možda nedostaju. - kaže Ksenija Karić. Ističući da su mala srednja preduzeća okosnica globalne ekonomije Karić poručila je da je ključno da budu u stanju da idu u korak sa tehnološkim promenama, da opstanu i napreduju u digitalnoj eri. Zato je, poručuje Karić, kompanija fokusirana na softvere, pre svega na rešenja koja doprinose energetskoj efikasnosti u upravljanju objektima, kao i za industrijske aplikacije, a sve u cilju povećanja profitabilnosti, smanjenju rizika i veće održivosti.

Schneider Electric ima ključnu ulogu u ostvarivanju četvrte industrijske revolucije, industrije budućnosti. U skladu sa tim Karić objašnjava da svojim kupcima nude rešenja bazirana na prediktivnom održavanju, koja preventivno deluju, što rezultira i boljem poslovanju klijenata.

Ono što je najvažnije, kako kaže, jeste da sve to ne bi bilo moguće bez zaposlenih, koji su najveći kapital kompanije. Pored tima koji se bavi plasmanom softvera i rešenja na tržištu Srbije i Crne Gore, u Srbiji posluje i Schneider Electric Hub u Novom Sadu, u kom preko 900 stručnjaka radi na razvoju i isporuci softvera za distribuciju električne energije i gasa, i koji će od ove godine raditi na novim biznisima i softverima iz oblasti energetike.

Naša najveća vrednost je naš tim i ulaganje u zaposlene donosi višestruku korist, poručuje Karić.

Schneider Electric, Ksenija Karić

Foto: Schneider Electric

Naš cilj je da svim zaposlenima pružimo ono što im je potrebno, jer cenimo njihovo vreme, smatra Karić i objašnjava da su sa definisanjem novog paketa benefita uspeli da zaposlenima nude načine da uravnoteže svoje životne obaveze i pruže im fleksibilnost i podršku koja im je stvarno potrebna. Ove godine novina je da su zaposleni dobili sjajnu šansu da investiraju u akcije Schneider Electric-a.

I za kraj Ksenija Karić podsetila je na dugogodišnju saradnju, koju zajedno sa HUBom, imaju sa tehničkim fakultetima u gotovo svim univerziteskim centrima. Ona podrazumeva ulaganje u znanje i mlade talente, studente tehničkih fakulteta, kroz različite obuke, stipendije i programe mentorstva.

- Zahvaljujući Schneiderovom Centru za mlade talente, koji ove godine proslavlja 10 godina, prepoznati smo kao centar kompetencije, koji je posvećen edukaciji mlađih naraštaja. - ocenila je Karić i pojasnila da Centar obezbeđuje besplatne časove iz matematike i programiranja osnovcima i srednjoškolcima širom Srbije.

- U čast jubileja 20 godina poslovanja Schneider-a u Srbiji i Crnoj Gori, većinu događaja posvetili smo sumiranju dosadašnjih rezultata i najavama novih projekata - podseća Karić i dodaje da je na sam dan jubileja, 19. aprila, organizovano predavanje na temu “Održivost i šta ostaje posle nas?”, namenjeno studentima Elektrotehničkog, Arhitektonskog, Mašinskog i Građevinskog fakulteta u Beogradu, kao i svim studentima koje zanima tema održivosti u tehničkim rešenjima.

- I u narednim godinama kompanija će nastaviti da ulaže i razvija zelena rešenja, kao i da svoje poslovanje strateški usmerava na održivost i smanjenje negativnih posledica globalnog zagrevanja - poručila je na kraju direktorka Schneider Electric-a za Srbiju i Crnu Goru.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>