• 6

Dr Propast: Amerika klizi u blato, opasna kombinacija izazvaće krah

Poznati ekonomista ponovo je pozorio na krah, dok Fed pokušava da obuzda rastuću inflaciju

  • 6
Nouriel Roubini, Nurijel Rubini, Dr Propast

Foto: Profimedia/CQ-Roll Call / ddp USA

Američka ekonomija bi mogla da potone u blato smanjenja proizvodnje, rastuće inflacije i rastuće nezaposlenosti, upozorio je renomirani ekonomista i profesor Univerziteta u Njujorku Nurijel Rubini.

Rubini, kojeg zbog svojih crnih, ali i istinitih prognoza zovu Doktor Propast, tvrdio je da će Federalne rezerve možda morati da udvostruče kamatne stope na 5% kako bi obuzdale inflaciju. Međutim, takvo povećanje moglo bi da uguši ekonomski rast i izazove porast nezaposlenosti, naglasio je Rubini. Štaviše, povećanje kamatnih stopa moglo bi da izazove dužničku krizu.

Ekonomista je takođe upozorio da bi potezi američkog regulatora da obuzda inflaciju mogli da ugroze privredu i izazovu krah akcija, obveznica, stanova, kredita, privatnog kapitala i druge imovine na teritoriji mehura. Međutim, ako centralna banka odustane od borbe protiv inflacije, poskupljenja bi mogla da izmaknu kontroli.

Tvrdoglava inflacija i pandemija koronavirusa mogli bi da nateraju Fed da uvede američku ekonomiju u još dublju recesiju od one koju je izbegao, upozorio je Rubini.

Opasna kombinacija

„Brinem se zbog stagflatorne dužničke krize, jer je ovo najgore od 70-ih u smislu šokova u snabdevanju, a najgore od globalne finansijske krize -  preveliki je dug, a ta kombinacija je opasna“, rekao je on.

„Ako ste iza krive, na kraju će recesija biti ozbiljna, gubitak poslova i prihoda i plata će biti ozbiljniji“, objasnio je ekonomista, misleći na povećanje stopa Fed-a u odnosu na inflaciju. "Morate biti ispred krivulje."

Rubini je postao poznat po predviđanju finansijske krize 2008-09, a Volstrit ga je nazvao „Doktor Propast.

Kada je reč o kretanjima na tržištu u narednom periodu, Telegraf Biznis je razgovarao i sa ekonomistom Đorđem Đukićem koji nam je takođe sugerisao da dosta zavisi od narednih odluka i dinamike pomeranja kamatnih stopa.

Video: Rat u Ukrajini uticao na inflaciju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ????

    6. septembar 2022 | 14:06

    Žao mi je naroda ali kad pomislim kako nas nikad, niko , ni u jednoj krizi nije žalio, baš me briga. Dobra strana njihove krize može biti dobra iza nas jer će se zabaviti o svom jadu i nas, možda, ostaviti na miru a i manje pomagati Kurtija. A, mi, uz malo sloge, sve ćemo prebroditi. 😎

  • eeeeee, cime se vi bavite ???

    6. septembar 2022 | 16:03

    Cudi me da se jos nije raspala

  • Милвас

    6. septembar 2022 | 18:20

    Толико је Америка свету зла нанела да јој желим баш пропаст. А ако буде тражила сламку спаса нека се ухвати за Енглеску па да оду у пакету.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>