• 0
 ≫ 

Gasprom i Simens u klinču oko curenja ulja, trpi cela Evropa

 ≫ 

Takva curenja obično ne utiču na rad turbine i mogu se se rešiti na licu mesta, zaključuje se u saopštenju "Simens"

  • 0
KOPAONIK GASOVOD CEVI

Foto: Tanjug/Aleksandar Nićiforović

Najveći ruski gasovod za Evropu neće nastaviti da radi dok "Simens Enerdži" ne popravi neispravnu opremu, izjavio je zamenik izvršnog direktora "Gasproma" Vitalij Markelov.

"Gasprom" je ranije saopštio da će gasovod "Severni tok 1" ostati zatvoren pošto na turbini na kompresorskoj stanici Portovaja curi motorno ulje, što je dovelo do velikog rasta cene gasa.

Na pitanje kada će Severni tok 1 ponovo početi da pumpa gas, Markelov je rekao Rojtersu na marginama ekonomskog foruma u Vladivostoku da je to pitanje za "Simens" koji ima obavezu da popravi opremu.

"Simens Enerdži" je saopštio da nije razumeo Gaspromovu predstavu trenutne situacije. Iz te kompanije su poručili da curenje ulja na turbini Portovaja nije razlog da gasovod ostane zatvoren.

Ne možemo da shvatimo ovo novo predstavljanje stvari na osnovu informacije koje su nam dostavljene tokom vikenda, istakao je "Simens Enerdži" u saopštenju.

Ocena kompanije je da nalaz koji im je saopšten ne predstavlja tehnički razlog za zaustavljanje rada. Takva curenja obično ne utiču na rad turbine i mogu se se rešiti na licu mesta, zaključuje se u saopštenju "Simens Enerdži".

Kremlj navodi da su sankcije koje je Zapad uveo Rusiji zbog napada na Ukrajinu krive za energetsku krizu, dok evropski lideri ističu da Moskva koristi energiju da bi ucenjivala EU.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>