• 0
 ≫ 

I komšije spremaju nove mere: Biće ograničene cene 4 ključne namirnice

 ≫ 

Javne ustanove će, prema novim merama, plaćati više tarife nego domaćinstva, ali opet niže nego do sada

  • 0
bolonjeze

Foto: shutterstock

Nema sumnje da kriza pogađa ceo svet, te se napetost oseća i na Zapadnom Balkanu. 

Kako je juče najavljeno iz naše Vlade, došlo je do izmene Uredbe, pa je propisana nova maksimalna maloprodajna cena mleka, a u našem komšiluku se spremaju slične mere.

Naime, RTL nezvanično saznaje da će Vlada Hrvatske sutra, 8. septembra, ograničiti cene mleka, ulja, šećera, mlevenog mesa. Ostao je, dakle, još jedan dan do objave paketa mera kojim vlada Hrvatske namerava da pomogne privredi i građanima u energetskoj krizi.

Mere bi trebalo da budu "teške" 6 milijardi kuna, a upućeni - piše RTL - kažu da bi cifra trebalo da se kreće između 6 i 10 milijardi, iako premijer Hrvatske ni partnerima nije otkrio tačan iznos.

- To će se tek izračunati, ali sigurno nije mali iznos. Sigurno je veći od onoga što je poslednji put bilo - kazao je Stjepan Čuraj, predsednik HNS-a.

Prema nezvaničnim saznanjima RTL-a, aktuelni paket treba da obuhvati energetske dodatke za penzionere i povećanje najnižih penzija; takođe, Vlada Hrvatske će povećati i neoporezive prihode kako bi se zadržala potrošnja i privredna aktivnost, a u dogovoru sa supermarketima ograničiće se i neke cene namirnica.

Kao što smo pomenuli, to se primarno odnosi na cene mleka, ulja, šećera i mlevenog mesa. Jak podsticaj će ići i poljoprivrednicima.

Takođe, Vlada Hrvatske će, navodi se, pomoći malim i mikro preduzetnicima, ali i većim privrednim subjektima koji će se kategorizovati prema potrošnji energenata, te će proporcionalno dobiti pomoć. Iako je bilo objavljeno da će se javne ustanove izjednačiti sa domaćinstvima, to se, prema nezvaničnim informacijama, ipak neće dogoditi.

Takve ustanove će biti svrstane u poseban razred, sa nešto višom tarifom od domaćinstava, ali ipak manjom nego što sada plaćaju.

Video: Zašto kilogram boranije košta čak i do 300 dinara?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>